Szent István városa méltó helyszín

2023.04.26. 20:36

Kozma Imre atya a fehérvári olimpiai emlékműnél (galériával)

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító-elnöke látogatott szerdán Székesfehérvárra, ahol Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó és Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnökének meghívására megtekintette, majd megkoszorúzta az 1952-es Helsinki olimpia tiszteletére a közelmúltban emelt emlékművet.

Tihanyi Tamás

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke a székesfehérvári olimpiai emlékműnél

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes 1989-ben alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, abban az időben, amikor hazánk történelmet írt azzal, hogy befogadta a keletnémet menekülteket. Rövidesen szolgálata a délszláv háború kapcsán nézett komoly kihívások elé, hogy aztán mára kiterjedt intézményhálózatot fenntartó, professzionális segélyszervezetté nője ki magát, amely a Karitatív Tanács tagjaként a többi nagy magyarországi segélyszervezettel karöltve dolgozzon a rászorultakért itthon és szerte a nagyvilágban.  

Kozma Imre, Kű Lajos és Tolcsvay Béla Helsinki felejthetetlen hőseire emlékezett  
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A 83 éves Kozma Imre atya kitüntetéseinek sorában ott találjuk a német államtól kapott Szolgálati Nagykeresztet éppen úgy, mint a Francia Becsületrendet, a Máltai Nagykeresztet, a Magyar Örökség-díjat, a Prima Primissima-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje és az Európai Polgár elismerést. Mindezen díjak mellett 1996-ban az Év Emberének is megválasztották az öreg kontinensen. A főváros díszpolgára, Székesfehérvár pedig 2010-ben választotta tiszteletbeli polgárai közé.  

A „máltai atya” rendkívül fontos társadalmi és közéleti szerepvállalása mellett ismert arról is, hogy rajongva szereti a magyar sportot. A FEOL-nak elárulta azt is, hogy fiatalabb korában kacérkodott a labdarúgással, de aztán a papi elhívás, Isten szolgálata már 15 éves korában egészen más feladatok betöltésére ösztönözte. Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotása mellett – a koszorúzást és főhajtást követően – elsorolta legfontosabb céljait: azt, hogy szeretné, ha a Helsinki olimpia 16 magyar aranyérme a Hungarikumok, a magyarság csúcsteljesítményeit jelölő fogalmak közé emelkedne. A hazánknak múlhatatlan dicsőséget szerzett sportolókról tanítsanak a magyar iskolákban, legjobbjaink pedig a jövőben itt, Székesfehérváron, az emlékmű mellett tegyék le az olimpiai esküt és induljanak a játékok helyszínére. 

 

„Én minden jó kezdeményezésnek csak örülni tudok”, jelentette ki Kozma Imre, majd hozzátette: egészen természetesnek tartja ezt a törekvést és a megbecsülést, már csak a magyarság sajátos történelmi helyzete, a világban betöltött helye és helytállása miatt is. Szent István városánál, az apostol király városánál pedig e célok megvalósításához aligha lehetne különb helyszínt találni, hiszen Szent István is győzelmet hirdetett, amikor a hit üzenetével a hit győzelméről, az örök élet biztosításáról beszélt.    

(A Kozma Imre atyával készült teljes beszélgetést – egyebek mellett Ferenc pápa látogatásáról, az ukrajnai háborúról, a migrációról és a keresztényüldözésről – rövidesen láthatják, meghallgathatják a FEOL Podcast adásában, illetve olvashatják a Fejér Megyei Hírlap hétvégi mellékletében.)    

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában