A cél ugyanaz maradt!

2023.04.27. 15:00

Kimagasló eredménnyel zárta az elmúlt évet a Székesfehérvári Törvényszék

Sajtótájékoztatót tartott a Székesfehérvári Törvényszék április 27-én a délelőtti órákban, mely során beszámolt az elmúlt év eredményeiről: befejezett peres ügyekről, képzésekről, pályázatokról és a jövőbeni tervekről is ejtettek néhány szót.

Déri Brenda

Tóth Áron, az Országos Bírósági Hivatal kabinetvezetője és Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke ismertette az elmúlt év eredményeit.

Fotó: Déri Brenda / FMH

Az Országos Bírósági Hivatal képviseletében Tóth Áron, kabinetvezető nyitotta meg az eseményt. Az adatok ismertetése előtt köszöntőbeszédében kitért arra, hogy mennyire fontosnak tartja hangsúlyozni: minden ügy mögött emberei sorsok vannak, így ezt mineképpen látni kell akkor is, amikor az elmúlt év számadatait vesszük. 

- A Székesfehérvári Törvényszéken az elmúlt évben 58 százalékkal csökkent a két évnél hosszabb ideig tartó perek száma, azaz a régóta húzódó perek nagy részét feldolgozta a bíróság, ez pedig kiemelkedő eredménynek számít. Ezen túl a 2022-es évben több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett – fogalmazott.

Zártkörű ülésen folytatták az Összbírói értekezletet.
Fotó: Déri Brenda / FMH

Kitért továbbá arra is, hogy egy ítélet meghozatalakor mennyire fontos szempont a felek ’elégedettsége’, azaz, hogy fellebbeznek-e az adott ítélet ellen avagy sem. Itt, Székesfehérváron a civilisztikai ügyek 93,2 százalékánál nem lebbezett fel egyik fél sem. 

- Kimagasló eredménynek számít még, hogy a tavalyi év során 1422 távmeghallgatást tartott a bíróság, ami országos viszonylatban is igen az élen szerepel. Ezen túl pedig költséghatékony, mind munkaerő, mind pedig az anyagi ráfordítások tekintetében - folytatta. 

A kabinetvezető a fentieken túl a székesfehérvári bírói közösségről is beszélt, melynek stabilitása nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen eredményeket tudtak elérni. Illetve megemlítette még a felújításra fordított összeget is, ami 2022-ben 75 millió forint volt. 

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke a további számadatokat ismertetve elmondta, 

- 2022-ben 40 114 ügyet fejeztünk be, mely 3,5 százalákát teszik ki az országos befejezéseknek. De a folyamatban maradt peres ügyek száma is jelentősen csökkent, 14,5 százalékkal -.

Fotó: Déri Brenda / FMH

 Ezt követően kitért a képzésekre és a jövőbeni tervekre. Ami a képzéseket illeti összesen 156 képzésen 1015 fő vett részt, a tervek pedig a jövőre nézve is ugyanazok: független bíráik magas színvonalon, időszerűen és megalapozottan ítélkezzenek. 

A sajtótájékoztatót az Évértékelő Összbírói értekezlet követte, ám az már zárt körűen zajlott, így a sajtó munkatársai csak néhány perc erejéig tekinhettek bele az ülés kezdetébe. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában