Végleg visszavonták az átszervezési javaslatot

2023.04.07. 19:00

Indulhat a beiratkozás, marad a felső tagozat is Alcsútdobozon

A tavaszi szünetre elcsöndesedett József Nádor Általános Iskolában tartottak közös tájékoztatást az intézmény teljes megmaradásáról az elmúlt hetek izgalma után az érintettek.

Zsohár Melinda

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Keindl Zoltánné iskolaigazgató, Tóth Erika polgármester és a testület tagjai

Fotó: Döme László Balázs

A két szomszédos iskolára vonatkozó átszervezési javaslat teljes visszavonásáról tartottak közös tájékoztatást Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Keindl Zoltánné iskolaigazgató és Tóth Erika polgármester az alcsútdobozi önkormányzati testület tagjaival a József Nádor Általános Iskolában. Mint lapunkban és honlapunkon többször megírtuk, s figyelemmel kísértük az eseményt lépésről lépésre, az alcsútdobozi iskola felső tagozatosait egy összevonás nyomán a felcsúti Endresz György Általános Iskolába integrálta volna a Székesfehérvári Tankerületi Központ. Török Szabolcs igazgató javaslata szerint az alsó tagozat maradt volna Alcsútdobozon, ám további részletek nem voltak ismereteresek a tervezett átszervezéssel kapcsolatban. A széles körű helyi összefogás, az alcsútdobozi iskola szempontjai és az önkormányzat elutasító határozata nyomán azonban meghajoltak az érvek előtt a javaslattevők, s visszavonták azt. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Török Szabolcs székesfehérvári tankerületi igazgató közös megbeszélést folytattak a budapesti Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével, Hajnal Gabriellával, s meghozták a szakmai döntést az alcsútdobozi iskola teljes nyolc évfolyamának megmaradásáról.

Fotós: Döme László Balázs

Az iskolában lezárásképpen némi visszatekintést nyújtott a jó hír kapcsán Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Sokan nem emlékeznek rá, utalt az elmúlt évek történéseiről, hogy már egyszer szintén meg kellett „menteni” az alcsútdobozi iskolát. A Gyurcsány-Bajnai kormány idején pedagógus-elbocsátások zajlottak országszerte, s forráselvonásokkal sújtották a fenntartó önkormányzatokat, ezzel az iskolákat is. Akkor a csabdi és alcsútdobozi iskolákat közös kistérségi fenntartásba vonták, s maradhattak az eredeti felállásukban, emlékeztetett a képviselő. A létező létszámproblémák is idővel mérséklődtek Alcsútdobozon, mi több, többszörös felújítások, korszerűsítések, fejlesztések történtek a Fidesz-KDNP kormány támogatása révén. Megújult az óvoda is, s második körben a tervezett bölcsőde megvalósítására is megnyerték a szükséges többlettámogatást a benyújtott pályázaton, mondta a képviselő. Ez utóbbi a legfrissebb hír, s hamarosan megkezdődik az építkezés. Olykor feledésbe merülnek a beruházások, a támogatások, pedig sokat léptek előre a kormányzati intézkedések és az önkormányzat erőfeszítései következtében Alcsútdobozon is, nyomatékosította a tényeket Tessely Zoltán.

Tóth Erika polgármester a József Nádor Általános Iskola tradícióira, s még korábbra, az alcsúti és dobozi oktatás múltjára emlékeztetett a fő indokok között. A jó hírű és népszerű iskola a község életének fontos része, tette hozzá. Keindl Zoltánné iskolaigazgató szintén a helyi közösségi élet meghatározó tényezőjeként határozta meg az iskolát, a lakosság egyetértő támogatása bizonyítékával. Közös ünnepek, aktív közreműködés jellemzi a gyerekek, a szülők, s az önkormányzat és a község mindennapi életét. A helyi általános iskolai oktatás elvi jelentőségű, a templom és az iskola Remenyik Sándor versének ismert klasszikus sorait fajsúlyos érvként idézte az elkötelezett pedagógus-igazgató Keindlné Mariann. Rövidesen indul az elsősök szeptemberi beiratkozása a József Nádor Általános Iskolába a szokott rend szerint, folytatódik a munka, mondta el minden résztvevő az ügy lezárásaként. Egyértelmű az alcsútdoboziak ragaszkodása az iskolájukhoz, amit a leendő bölcsőde, az óvoda és az iskola gyerekei bizonyítanak a jövőben, hangsúlyozta Tessely Zoltán.

Fotós: Döme László Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában