A könyvek és a modern technológia találkozása

2023.04.17. 17:35

Hamarosan mindenki előtt megnyílik a székesfehérvári Okos Könyvtár

Új részleggel várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár, amely az Alba Innovár Digitális Élményközponttal való együttműködés útján valósulhatott meg. Az Okos Könyvtárban tartott foglalkozásokon összefonódik majd a modern technológia és az olvasás. Az élményalapú ismeretterjesztéssel valamennyi korosztályt meg szeretnének szólítani az intézmény munkatársai.

Baráth Eszter

Horváth Adrienn és Laufer Tamás közösen ismertették az Okos Könyvtár lehetőségeit és céljait

Fotó: Nagy Norbert

– Az elmúlt fél évben sok mindenen keresztülmentünk. 2022. novemberében vágtunk neki az Alba Innovárral való együttműködésnek. Ennek keretében négy kollégámmal együtt részt vehettünk egy olyan képzésen, egy olyan mentorprogramon, amelynek során létrejöhetett az Okos Könyvtár – fogalmazott Horváth Adrienn, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatóhelyettese a két intézmény megállapodási szerződésének aláírásakor. Mint mondta, amikor megkapta a lehetőséget arra, hogy kiválaszthatja, kollégái közül kik vegyenek részt az Alba Innovár képzésén, arra törekedett, hogy minél sokoldalúbb legyen a csoport. – Tulajdonképpen így alakultak ki az Okos Könyvtár foglalkozásai, amelyek a kollégáim tudására, egyéniségére épülnek. Van közöttük informatikus, zenei könyvtáros, gyermekkönyvtáros, régész, aki nagyon szereti a fizikát. Mindezt a tudást belevitték a foglalkozásokba is – emelte ki Horváth Adrienn.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A könyvtár igazgatóhelyettese hangsúlyozta, a kollégái tudása önmagában nem tehette volna lehetővé az Okos Könyvtár létrehozását, hiszen ehhez kellettek azok az eszközök, amelyeket az Alba Innovár biztosított számukra. Az Oskola utca 7. szám alatt kialakított teremben okostábla, 3D nyomtató, lézervágó, laptopok és tabletek segítik a foglalkozásokat, amelyek vezetői minden eszköz használatát elsajátították a képzés során. – Vannak egyedi foglalkozásaink és szakköreink is. Az egyedi, egy alkalmas foglalkozások közé tartozik a hangjegykészítés 3D nyomtató segítségével, valamint a 3D kulcstartó tervezése. A könyvkészítés, a repülőgép modellezés és a szódominó készítése szakkörös foglalkozás keretében valósul meg – sorolta a könyvtár új részlege által nyújtott lehetőségeket Horváth Adrienn. A foglalkozásokra az intézmény weboldalán, elektronikus levélben és telefonon is jelentkezhetnek majd az érdeklődők. Ezekkel a programokkal az általános iskolás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig mindenkit szeretnének megszólítani a könyvtár munkatársai.

– A foglalkozásunk kuriózuma az, hogy az itt bemutatott digitális eszközökre alapozva mindig egy plusz könyvtári kompetenciával szeretnénk gazdagítani azokat, akik ellátogatnak hozzánk. Például segítünk a hiteles információk, adatbázisok megtalálásában, kiszűrésében is – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Mindezek mellett a foglalkozások keretében könyvajánlókat is kapnak a résztvevők.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója úgy fogalmazott, századokon átívelő találkozás helyszínén jött létre az új Okos Könyvtár, hiszen egykor az épület egyik részében még gyertyafénynél tanultak a diákok. – Az épület ezen része már a 19. században épült, amikor ugyan villanyfény már volt, de ezeknek a modern eszközöknek még nyoma sem volt. A 2000-es évek elején érkezett számítógép a könyvtárba, akkor kígyózó sorok álltak az épület előtt. Akkoriban a könyvtárak azokhoz a helyekhez  tartoztak, ahol a modern technológia elsőként jelent meg, azóta viszont sajnos kicsit elment mellettünk a világ – fogalmazott Buriánné Tarró Edit. Mint mondta, éppen ezért volt számukra nagyszerű hír, amikor értesültek az Alba Innovárról, majd az együttműködésük útján létrejöhetett az Okos Könyvtár.

Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője köszöntőjében kiemelte, fontos különbséget tenni az általuk, korábban már több fehérvári iskolában létrehozott okos tantermek és az Okos Könyvtár között. – Az okos tantermek arról szólnak, hogy iskolán belül hogyan tudjuk megtámogatni, hatékonyabbá tenni az oktatást a digitális technológiák segítségével. Viszont segíteni kell az iskolákon kívüli lehetőségeket is, amihez kellett találni egy olyan tanulási teret, ahol megvalósítható ezen lehetőségek biztosítása. Így csatlakozott a képbe a Vörösmarty Mihály Könyvtár – emelte ki Laufer Tamás. Úgy fogalmazott, az Okos Könyvtárban az érdeklődők megtalálhatják, vagy újra felfedezhetik az alkotás örömét a digitális technológiák használatával. Az Alba Innovár vezetője kiemelte, az okos tantermek mellett a könyvtár új részlegével is az a cél, hogy az érdeklődőknek lehetőséget biztosítsanak a tanulásra, amely során valamennyi korosztály számára kifejezetten hasznos ismereteket szerezhetnek.

Buriánné Tarró Edit és Laufer Tamás aláírta az intézmények közötti megállapodást, majd a jeles alkalmon résztvevő, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanuló diákok közelebbről is megismerkedhettek az Okos Könyvtárban felsorakoztatott eszközökkel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában