Régi idők hangulata

2023.04.11. 14:00

Ha dinasztiát alapítana, most épp kúriakiárusítás van Bodajkon

Kettőt fizet, kettőt vihet...Két, egymással összeköttetésben, de mégis éles kontrasztban álló kúriaépület eladó most Bodajkon. Az egyikben maga Spányi Béla festőművész élt és alkotott az 1800-as évek derekától.

Horváth-Buthy Lilla

Itt élt és alkotott Spányi Béla

Fotó: Horváth-Buthy Lilla

- Hol laksz? - Áh, semmi extra, csak egy 1800-as években épült minikastélyban....Ha vágynak erre a párbeszédre, akkor most igazából egy panel árából bevásárolhatják magukat ebbe az álomba, igaz, ezen az áron még csak egyetlen kúriát tudhatnak magukénak. Külön értékesítik ugyanis az egybeépült szárnyakat. 

S ha már "nagyzolás", vagy annak a reménye: számoljanak azzal, hogy a közvetlen szomszédot sajnos még ezzel a befektetéssel sem szárnyalhatják túl... Azt a "kis vityillót" ugyanis úgy hívják, hogy Bodajki Hochburg-Lamberg Vadászkastély, amit 2021-re teljesen felújítottak. Nyilván előtte sem volt egy tipikus Kádár-kocka. Ez utóbbi sajnos nem eladó. 

Nézzük, mit kínálnak 38 millió forintért! Egy felújításra szoruló, 150 négyzetméteres kúriát egy majd 2500 négyzetméteres telken. Az épület a város oltalma alatt áll, így persze vállalni kell, hogy a homlokzat felújítása során megőrzik az eredeti formát. 

Fotós: HBL

Érdekesség, hogy a homlokzatra helyezett kőtábla tanúsága szerint ebben az épületben élt és alkotott Spányi Béla festőművész 1852-1914 között. A magyar festő Bodajkon telepedett le, mert "megfogta a táj elvadult, mocsaras, ugyanakkor romantikus volta" - az idézet a Wikipédiáról származik. Így hát érthető módon több műve is a bodajki környéket jellemzik: Faluvége, Országút este, Bodajki Kálvária, Mocsaras táj, Alkony, Pihenő. Feleségével és két hatalmas kutyájával élt itt.

 

A bajor régensherceg is vásárolt Spányi Bélától festményt - ezt pedig már a Fejér Megyei Hírlap egyik 2002-es lapszámában olvassuk. Az apropó a festő születésének 150. évfordulója, amikor is kiállítást rendeztek a tiszteletére. Az akkori tudósító így fogalmazott róla: "...szabadságvágyát a nagyvárosok nem tudták kielégíteni. Bodajkra költözött, a természet lágy ölébe, közel a süppedékes mocsarak, nádasok világához és kedvenceihez, a gólyákhoz. Bodajki műterme valóságos múzeum volt. Salgói Jánostól tudjuk, aki a helytörténetben Fellegi Imre útján halad tovább, hogy a múzeumok, a műgyűjtők mellett az akkori bajor régensherceg is vásárolt tőle képet. Ő készítette például a Feszty-körkép tájképrészleteit, a budapesti Országház étteremben is látható egy freskója, a Magyar Nemzeti Galéria őrzi Kálvária Bodajkon című festményét, amelyet 1880-90 között készült. Az ecset 1914-ben esett kis kezéből..."

 

További érdekes adalék, hogy Spányi Antal megyés püspök korábban a Hírlapnak azt is elmondta: az ükapja és a neves festőművész testvérek voltak. Ezért is maradt a család tulajdonában néhány Spányi Béla festmény, melyeket 2009-ben meg is mutatott a nála járó újságírónak. 

A fedett terasz oszlopai az ókori görög építészeti stílusokhoz hasonlíthatóak (ez az, ami az utcafrontról ugyancsak nem látszik). A fenyveserdő felett megpillanthatjuk a Kálvária dombot is. A kerítésen kívülről maximum sejtésünk lehet, milyen romantikus hangulatot áraszt a klasszikus miliő, az enteriőr. Ez utóbbira a hirdetésekből kapunk rálátást, hiszen ingatlanos vagy a tulaj nélkül még egy elhagyatottnak tűnő kúriába sem szabad bemenni. 

Fotós: HBL

Főleg, hogy a másik babarózsaszín, takarosabb felét, az egyik legnépszerűbb szállásajánlat-gyűjtő portálon is megtaláltuk. Vendégházként funkcionál. Érthető módon itt már mélyebbre a zsebünkbe kell nyúlni: 175 négyzetméter, kicsit több, mint 1200 négyzetméteres kertrésszel most 58 millió forintba kerül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában