Gratulálunk!

2023.04.24. 11:30

Galambászatának megkoronázásaként élte meg az elismerést a fehérvári Mester

Gyermekkora óta a galambok szerelmese a fehérvári Radics István, aki kitartó és kiváló tenyésztői munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

S. Töttő Rita

A Miniszteri Elismerő Oklevél, melyet Nagy István agrárminisztertől vehetett át

Forrás: Radics Istvántól kapott

A székesfehérvári bukó és pirók galambok kimagasló minőségű tenyésztésért, valamint a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületében végzett közel három évtizedes munkájáért kapta meg a fehérvári Radics István idén március 15-e alkalmából a Miniszteri Elismerő Oklevelet Nagy István agrárminisztertől. Az elismerés egy kitartó és komoly munka eredménye. A díjazott a feol.hu-nak elmondta, gyémánt diplomás tenyésztői fokozata van mindkét galamb esetében:

- Az országos, illetve Európa kiállításokon minimum 96-97 pontos galambok után jár a kiváló vagy kitűnő elismerés. A gyémánt diploma eléréséhez 72 galambnak kell ezeket a pontokat elérnie. Tehát hiába nyer el egy galamb többször is kiváló vagy kitűnő elismerést, az csak egyszer számít bele a gyémánt diplomába.

Radics István 2000 után kezdte a székesfehérvári bukók tenyésztését, mint mondja, azonnal nekiállt, ahogy Bárány István önálló fajtaként elismertette azt. Azóta nyolc alkalommal lett Európa győztes galambja, illetve négyszeres Európa mester és háromszoros magyar mester a fehérvári bukóknak köszönhetően. Persze galambszeretete nem a kétezres években kezdődött:

- Kisgyerek korom óta tartottam galambot, mindig volt a házunknál, s 2000 után komolyan vettem a kihívást és tenyésztettem a fehérvári bukókat. Emellett a pirókot is, amelyet 1986 óta tenyésztek. Közülük kedvencem a rézpirók, amelynek mintha polírozott vörösréz lenne a teste, a szárnya, háta pedig fekete. Amikor a nap rásüt, zölden csillog. A székesfehérvári bukókban pedig a szívrajzolatúakat kedvelem, nagy kihívás a tenyésztésük. A Vajdahunyad Várában vehettem át az oklevelet, amely nagyon megtisztelő volt számomra, s úgy éltem meg, mint a galambászatom megkoronázását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában