Mindennapi játszmáink

2023.04.07. 14:00

„Felnőttkorunkra kihal belőlünk a gyermeki őszinteség”

Személyiségünk mélyére kalauzolt el minket Vízi Beáta pedagógus, tranzakcióanalitikus tanácsadó és mentálhigiénés szakember április 6-án, este 18 órától a Királykút Emlékházban.

Déri Brenda

Forrás: Vízi Beáta

Valamivel 18 óra előtt pár perccel érkeztünk, de már a bejáratból látni lehetett, hogy egy kisebb tömeg várta az előadás kezdetét. Jómagam úgy kerültem oda, hogy belebotlottam az előadás plakátjába, amely a hely és az idő mellett röviden leírta, hogy miről is lesz szó. A figyelmemet különösen két szó keltette fel: konfliktus és játszma. Így fogtam magam és elmentem, hogy meghallgathassam mi is a kettő közti különbség és honnan ismeri fel az egyén, hogy éppen melyik történik vele.

Mint az előadótól megtudtam közel 30 éve foglalkozik már a tranzakcióanalitikával, azaz az emberek közötti kapcsolatok és kommunikáció boncolgatásával. De mégis honnan jött ez a szakterület? A pedagógusból tranzakcióanalitikus trénerré avanzsálódott Vízi Beátát személyes tapasztalata juttatta el jelen foglalkozásához.

– Hogy hol kezdődött minden? Ott, hogy a kislányommal örök harcban álltunk, amikor kicsi volt. Rendíthetetlen elképzelései voltak, hogy mit akar. Általában azt, amire én a legtöbbször nemmel feleltem. Így a konfliktusok lecsökkentése végett próbáltam rájönni, hogy hogyan lehetnénk közös nevezőn – kezdte előadásában Beáta.

Majd elmondta, hogy tudattalanul ugyan de az emberek, ha problémáik vannak, mindig igyekeznek hárítani, amikor beszélgetnek valakivel.

– Nem a saját problémájával foglalkozik, hanem a másikban keres kivetnivalót. Éppen ezért a kulcs abban van, hogy ezt visszafordítsuk és újra elkezdjünk nyíltan és őszintén beszélni a másikkal, na meg persze saját magunkkal – folytatta.

A szakember azt is hozzátette, hogy felnőttkorban elrejtjük azt a kendőzetlen őszinteséget magunkkal és másokkal szemben egyaránt, ami kiskorunkban még meg volt. Ez pedig hatalmas baj, hiszen sokkal könnyebben működnének a társas kapcsolatok, ha mindenki annak adna hangot, ahogy érez, amit akar és, amit gondol. A konfliktusok 99 százaléka abból adódik, hogy különböző általunk vélt megoldásokat másokra akarunk kényszeríteni és sokszor nem tudunk hallgatni és mérlegelni. Éppen ezért, ha jól szeretnénk kommunikálni és kellemes társas kapcsolatokban részt venni, akkor hallgassunk, figyeljünk, gondolkodjunk és végül ezt követően szólaljunk csak meg, de akkor őszintén és nyíltan!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában