Ásványkiállítás és börze

2023.04.23. 15:37

Drágakövek, ékszerek, csiszolatok, ásványok, kövületek és rengeteg érdeklődő a VOK csarnokban

Tavaly a megszokottnál kicsit kisebb érdeklődés mellett – tegyük hozzá, a vírus miatt két év kihagyás után -, de idén már teljes gőzzel dübörgött a város régi rendezvénye, az Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás, ahová már a nyitás utáni első órában is alig lehetett beférni.

Borsányi Bea

Idén is rengetegen fordultak meg a VOK csarnokban

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Ebben az évben 33. alkalommal rendezték meg az eseményt, amelyen minden érdeklődő találhatott kedvére valót, függetlenül attól, hogy ásványtani vagy ezoterikus megközelítésből szemléli a köveket. Sőt, akit inkább az ékszerek érdekelnek, nem annyira a bennük lévő csiszolatok, azoknak is volt bőven miből válogatniuk. Még ásványokkal díszített bőrtáskák és övek is szerepeltek a kínálatban. Összesen hatvan kiállító és árus készletével találkozhattak a látogatók a VOK csarnokban vasárnap, közöttük számos olyan, akik évek, sőt évtizedek óta vesz részt a fehérvári ásványbörzén.

Az egynapos rendezvényen Kovács Pál szervező elmondása szerint általában kétezren fordulnak meg, ami tekintélyesnek mondható a hasonló, egynapos rendezvények között. Az árusító asztalok mellett idén is helyet kapott az év ásványát bemutató kis kiállítás, melyen ezúttal az antimonitot lehetett megismerni. 

A fémes, ólomszürke színű ásványt már az ókorban is ismerték. Az egyiptomiak, görögök, és a rómaiak is használták többek között kozmetikai (szempillafesték) és gyógyászati (gyógybalzsam) célokra. Érdekes, hogy már gyertyalángban is megolvad, a lángot zöldre festi. Magyarországon is fellelhető, de különösen szép példányok kerültek elő észak-erdélyi bányákból.

Az ásványbörzét ezúttal is a Fehérvári Ásványgyűjtő Szakkör szervezte, amelynek korábbi vezetője, majd titkára, a fentebb már említett Kovács Pál azt is elmondta, ősztől szeretné a városban létrehozni a szakkör ifjúsági csoportját, hogy minél több olyan fiatal kapcsolódjon be a szakkör munkájába, akik idővel átvehetik a stafétát. 

A börze 17 óráig tart nyitva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában