Megemlékezés

2023.04.24. 15:26

Az Aranybulla Napján emlékeztek a történelmi eseményre

Virággal emlékeztek az 1222. április 24-én, Székesfehérváron kiadott királyi okirat évfordulójára. Az országgyűlés 2022-nem döntött arról, hogy április 24-én az Aranybulla Napja.

Baráth Eszter

Fotó: Baráth Eszter

Az Aranybulla Emlékév során, 2022-ben számos programmal emlékeztek Székesfehérváron a történelmi eseményre. A kulturális és szórakoztató események mellett az esztendő egyik fontos beruházása volt az Aranybulla-emlékmű és környezete felújítása is. 2022. decemberében lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint április 24-én országosan megünnepelhetjük a Székesfehérváron kiadott királyi okirat évfordulóját. Cser-Palkovics András polgármester szerint Székesfehérvár számára kifejezetten fontos ez a nap, hiszen a hagyomány szerint II. András a Csúcsos-hegyen hirdette ki a dokumentum tartalmát, amely először rögzítette a magyar nemesség jogait. Az évforduló és az Aranybulla Napja alkalmából Cser-Palkovics András Róth Péter alpolgármesterrel közösen helyezett el virágot az emlékműnél.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában