Egy nap a mézért, mézről.

2023.04.17. 14:52

A világhírű magyar méz mesterei Méhészeti emlékhelyet kaptak a Sóstón (galéria)

Április 16-án, vasárnap délután felavatták a nemrég kihelyezett Méhészeti emlékhelyet a Sóstón.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ünnepélyes avatásra a Beporzók rétjén került sor, ahol elsőként Mészáros Attila, alpolgármester mondott köszöntőbeszédet. Kihangsúlyozta, hogy a székesfehérváriak hálásak és büszkék lehetnek a Sóstóra és annak folyamatos fejlesztésére, megújulására. 

– 2013 kezdődött egy olyan felújítási program, amely keretén belül mintegy 200 hektáros természetvédelmi területet tudtunk megmenteni. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez nem csak az országunkban egyedülálló, hanem közép-európai viszonylatban is. Azon túl, hogy a Sóstó természetvédelmi terület megmentése igen fontos, fő célunk volt még, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a környezeti nevelésre, a legkisebbektől egészen az idősekig – fogalmazott az alpolgármester.

 

 Majd Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének elnöke szólalt fel. Beszédében kiemelte, hogy a méznek mekkora szerepe van a magyar agráriumban, valamint hozzátette: a magyar méz világszinten ismert. Végül Csete Gábor, Sóstó Természetvédelmi Terület vezetője arról beszélt, hogy hogyan alakították ki a Beporzók rétjét, illetve milyen terveik vannak a területtel a közeljövőben.

Az avatáson részt vettek még a Szent István Mézlovagrend tagjai, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a felavatott emlékhely, hiszen Csete Gábortól a helyszínen megtudtuk, hogy a mézlovagrend kezdeményezte a természetvédelmi területen az emlékhely letételét. Így immáron ez a második Méhészeti emlékhely hazánkban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában