Három iskola tanulói mérhették össze tudásukat

2023.03.22. 20:00

Záró fordulójához érkezett a természettudományokat felölelő tanulmányi verseny

A megye három iskolájának hetedik osztályos tanulói mérték össze tudásukat a Kalandozás a Természettudományok Birodalmában címet viselő természettudományi verseny döntőjében.

Baráth Eszter

A résztvevők különböző, televíziós vetélkedők inspirálta feladatokon keresztül adhattak számot tudásukról

Fotó: Fehér Gábor

Utolsó köréhez érkezett a három fordulós megmérettetés, amelyet immár kilencedik alkalommal hívtak életre. A verseny kiírása szerint a megye iskoláinak hetedik osztályos tanulóit várták, akiknek először online, majd a második, az úgynevezett kísérletező szakaszban kellett bizonyítaniuk. A döntőben a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola és István Király Általános Iskola, valamint a soponyai Gróf Zichy János Általános Iskola és AMI tanulói mérték össze tudásukat különböző, televíziós vetélkedők inspirálta feladatokon keresztül.

A Kalandozás a Természettudományok Birodalmában (KTB) különlegessége, hogy a csapatokat családoknak tekintik a fordulók során, ahol minden résztvevőnek megvan a maga szerepe. A csapattagok egyike a gyermek, ketten a pártoló, míg a negyedik résztvevő a mester szerepét ölti magára. Az ideiglenes családok feladata a pontok gyűjtése mellett a gyermek segítése, aki mellett a pártolók passzív segítőként, míg a mester a legokosabb segítőként van jelen.
A kísérletező szakaszhoz hasonlóan az utolsó fordulót is Viza Attila önkormányzati képviselő nyitotta meg. – Azt gondolom, hogy az a verseny, az a folyamat, ami eljuttatott benneteket idáig hozzájárul ahhoz, hogy elsajátítsátok azokat az ismereteket, amelyek segítenek abban, hogy a jövőben megtaláljátok azokat a lehetőségeket, amikhez igazán vonzódtok. Biztos vagyok benne, hogy felkészülés és a verseny abban fog titeket segíteni, hogy élvezetesen, megismerjétek a tudomány minden területét és sikeresek legyetek – fogalmazott a verseny megnyitóján Viza Attila.

A döntőre való felkészüléshez hozzátartozott egy lépegető ló elkészítése is
Fotós: Fehér Gábor


Laczkó Gábor, a megmérettetésnek otthont adó Vasvári Pál Általános Iskola intézményvezetője örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár kilencedik alkalommal rendezhették meg a természettudományokat felölelő, színvonalas, nagy komplexitást magába foglaló megmérettetést. – Úgy gondolom, hogy a verseny iránti nagy érdeklődés évről-évre azt mutatja, hogy az a szükséglet, amit az ország működése fogalmaz meg a természettudományok gyakorlói iránt, az eljut a ti fületekbe is. Lehet, hogy általában több a humán érdeklődésű tanuló, de az nem igaz, hogy nincsenek kiváló fiatalok, akik a természettudományok iránt érdeklődnek – emelte ki köszöntőjében az iskola igazgatója. Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a versenyre való felkészülés során nagyon sok olyan ismerettel gazdagodtak a fiatalok, amelyek a középiskolai tanulmányaikat is elősegíti majd.


A feladatok megkezdése előtt Tóth István szervező szaktanár eskütételre szólította fel a résztvevőket, akik az ideiglenes családban betöltött szerepüknek megfelelő érmékkel nyakukban büszkén jelentették ki: „Én, a KTB résztvevője fogadom, hogy csiszolatlan agyamat vetélkedőre adom. Szentül hiszek a tudásban, és ettől leszek lázban.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában