Frissen Fejérből

2023.03.06. 18:30

Újra pontyot telepítenek és bíznak a folytatásban

Az aszályos időszak miatt bekövetkezett hosszú kényszerszünet után rövidesen ismét halat telepítenek a hétfőn kereken 100 centiméternyi vízállású Velencei-tóba.

Tihanyi Tamás

Több partszakaszról engedik majd a halakat a tóba, ezek helyszíne ismert, az esemény akár meg is tekinthető

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az elképzelés szerint március 9-én, csütörtökön várhatóan 10-12 ezer kilogrammnyi, kifogható méretű, azaz legalább háromnyaras, átlagban két kilós ponty Velencei-tóba telepítését végzi el a Magyar Országos Horgász Szövetség.  

– A kihelyezést minél több telepítésre alkalmas partszakaszon szeretnénk végrehajtani, azonban az alacsony vízállás és az átmenetileg lezárt Velencei-félsziget miatt a lehetőségeink meglehetősen korlátozottak – közölte Pálinkás Imre, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – Ennek megfelelően a fő telepítési helyszín az agárd-dinnyési csónakkikötő hullámtörője lesz, emellett alkalmas viszonyok esetén megpróbálkozunk a kihelyezéssel a pákozdi hajóállomásnál, a Gárdonyi-félszigetnél, valamint a sukorói szabadstrand mellett is. Sajnos egy évvel korábban, ilyenkor éppen ennyi volt a tó vízállása. Ami azonban mégis reményt adhat nekünk, hogy a vízállástól függetlenül ez az év egyelőre csapadékosabbnak ígérkezik a korábbiaknál, a vízgyűjtő területről még mindig van érkező pótlás. Az elmúlt hónapokban közel 50 centiméternyi víz érkezett a Velencei-tóba, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a meglévő vízkészlet jelentősen felfrissült. 

A ponty és más halfajok további telepítési lehetősége a vízállás alakulásának függvénye marad.  

Azonnal kifogható méretű halak érkeznek a kajászói tógazdaságból. A felvétel a legutóbbi telepítés példányairól készült  
Fotós: Tihanyi Tamás / FMH 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában