Elég egy levél?

2023.03.07. 20:00

Mezőszentgyörgyön nem a buszok vándorolnak, hanem a buszmegállók

Egy buszmegálló kanosszajárása kezdődött el januárban a faluban. A megálló több évtizedes karrierjét törték derékba, amikor megszüntették, új helyre tették, majd onnan is a következőre.

Hajdú Marianna

Az új megálló visszakerült a Bocskai utcába, nem sokkal messzebb az eredeti helyétől

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

A településen a munkásjáratok egykori, Bocskai utcai megállója az elmúlt hetekben annyit költözött, mint a vándormadaraink. A faluban tömegével található buszmegálló: kettő. Ebből mindjárt a felét szüntették meg, szinte egyik napról a másikra. Ez még talán érthető is lenne, ha az elmúlt időszakban a kihasználatlansága indokolta volna ezt a lépést. Mezőszentgyörgyről több tucatnyi lakos jár azonban az úgynevezett munkásjáratokkal többműszakos munkarendben dolgozni nagyrészt Fehérvárra, de még Veszprémbe is. Így kihasználatlanságról nem lehet szó. Naponta fél tucat vállalat autóbusza szállítja a dolgos embereket munkahelyükre. 

A faluban eddig tehát két buszmegálló adott lehetőséget a fel- és leszállásra, a település két, egymástól távolabb eső részén, a Bocskai és a Kossuth utcában. A Bocskai megálló megszűnésével sok ember sorsa lett nehezebb, gyalogolhattak több mint egy kilométert, ami nem kellemes a sötétben, hidegben, esőben. És nem is értették, mit vétett a buszmegálló, hogy mennie kellett. Horváth Istvánné – aki szintén a munkásjáratok egyikével utazik mindennap a munkahelyére – keresett meg minket, segítsünk kideríteni, miért szüntették meg a buszmegállót. Lapunknak elmondta, hogy szerették volna, ha lakossági fórum keretein belül tájékoztatják őket az okokról, a történtekről, ahol az érintettek is hozzászólhatnak a buszmegálló sorsához, ami egyben a sajátjuk is. 

Ami kiderült számukra, az az, hogy a megálló mögötti ingatlan tulajdonosa levélben kereste meg az érintett társaságokat: nehezményezi, hogy a buszok az ingatlana előtt állnak meg. Ennek okán a buszok többet nem kanyarodtak a korábbi buszmegálló felé, gyalogolhatott mindenki a falu másik végébe, ami persze felháborodást keltett a munkába igyekvőkben. A panaszra aztán reagált az önkormányzat és a temető bejáratánál helyezte el a megálló táblát. Ezzel az volt a gond, hogy – Horváth Istvánné szerint – azt a helyet sötétnek, kietlennek, barátságtalannak vélték többen, és egyáltalán nem találták biztonságosnak. Alig kötött meg a beton, innen is mennie kellett a táblának. A tábla visszavándorolt a Bocskai utcába, az eredeti helyétől körülbelül kétszáz méterrel távolabb, és az ellentétes oldalra. A buszok még nem tértek vissza az utcába, de az önkormányzat már hivatalosan is bejelentette az új rendet. Ahogy Horváth Istvánné mondja, a munkásbuszokkal utazók elégedettek az új kijelölt megállóhellyel, de nem értik, miért volt erre szükség.

Szerettük volna megkérdezni a polgármestert, mi oka volt annak, hogy egy buszmegállót megszüntettek, ami több tucat ember számára volt fontos a napi utazásában; valóban egy levél indította el a kálváriát? Megkeresésünkre azonban csak a tájékoztatót kaptuk meg, amiben az új megálló helyéről és a buszok közlekedéséről informálnak, amit a település közösségi oldalán is megosztottak: 

Forrás: Önkormányzat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában