LUCAS 3

2023.03.06. 20:00

Már Fehérváron is mentett életeket a mentők segítője - most egy ilyenre gyűjtenek

Újabb mellkaskompressziós készülékre gyűjt az Országos Mentőszolgálat Alapítványa. Ez a gép óriási segítség az újraélesztésben a mentők számára. Két fehérvári mentőautót is felszereltek már vele, s többször mentett már életet.

S. Töttő Rita

A fehérvári LUCAS 3 – ilyet szeretnének még adományozni valamelyik mentőállomásnak az országban, mutatja Fodor Ádám, fehérvári mentőállomásvezető

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Támogatási lehetőségre hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítványa: egy LUCAS 3 típusú mellkaskompressziós készülékre gyűjtenek, hogy azt valamelyik mentőállomásnak adományozhassák az országban. Hasonló gépet 2021-ben a fehérvári mentőállomás is kapott – az önkormányzat és az alapítvány támogatásának köszönhetően. Mindemellett az eszköz elődje, egy LUCAS 2 is szolgálatot teljesít az egyik fehérvári mentőautó fedélzetén. Az eszköz elképesztően fontos szerepet játszik a mentők munkájában. Ahogy az Alapítvány megfogalmazta, „Van, amire még a legjobb életmentők sem képesek. Például két órán át, két percenként cserélve egymást, folyamatosan, azonos erővel nyomni egy újraélesztendő beteg mellkasát. A LUCAS 3-nak azonban ez rutinmunka…”

Pápai Imre, megyei vezető mentőtiszt a feol.hu kérdésére elmondta: Székesfehérváron két úgynevezett ALS – azaz orvossal vagy mentőtiszttel vonuló, tehát emelt szintű - mentőegységen vannak ezek a gépek.

- Maga a gép az újraélesztések során a mellkaskompressziók kivitelezését hivatottak segíteni, ezért úgy is hívjuk őket, hogy mechanikus mellkaskomprimáló eszközök. Akkor jönnek nagyon jól, ha sokáig kell újraéleszteni, például kihűlt betegek esetében, mert az csak emberi erő mellett igen fárasztó manőver.

Fodor Ádám, a fehérvári mentőállomás vezetője hozzátette: sokszor volt már szükség a gépek alkalmazására, amelyek mindig nagyon nagy segítséget jelentettek a mentésben.

A mentők alapítványának itt lehet felajánlani támogatást, ahol egyébként látszik, hogy a gyűjtendő 1 millió forintból mennyi hiányzik még. A március 6-i helyzet szerint még elég sok: mintegy 613 ezer forintot remélnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában