Legyen béke, szabadság, egyetértés!

2023.03.15. 07:15

Kossuth és Petőfi eszméit idézték Sárszentmihályon

Az 1848-49-es szabadságharcra emlékezve tartottak ünnepséget kedden délelőtt a Sárszentmihályi Közösségi Ház előtti téren.

Hajdú Marianna

Koszorúval és virágokkal tisztelegtek az 1848-as hősök emléke előtt a település, az intézmények és az egyesületek képviselői

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Zichy Jenő Általános Iskola diákjai már a művelődési ház előtt gyülekeztek, amikor az önkormányzat képviselői, Óber Andrea polgármester, az intézmények vezetői, az Apró Csodák Egyesület és a Sárszentmihályi Nyugdíjas Egyesület képviselői lerótták tiszteletüket az 1848-as hősök emlékére állított emléktáblánál, és elhelyezték koszorúikat, majd a csendes főhajtást követően visszatértek a közösségi háznál várakozó ünneplőkhöz és diákokhoz.

A megemlékezést a Zichy Jenő Általános Iskola énekkarának ünnepi műsora nyitotta meg, amelyet Krutzler Gergő kísért tangóharmonikán, a gyermekkart Szabó Virág vezényelte.

A gyerekek forradalmi dalait követően Óber Andrea gondolatai hangzottak el a '48-as hősök tetteinek emlékéről, üzenetéről. Ahogy fogalmazott, a forradalom ugyan elbukott, de megismertette velünk a szabadság eszméjét, amit ma már többféleképpen értelmezünk. Lehet ez a az önálló gondolkodás, a szabad választás jogának a felismerése és természetesen a gyakorlása, döntéseink és az azokért vállalt felelősség.

Ünnepi műsorral készült az alkalomra a Zichy Jenő Általános Iskola Énekkara és felső tagozatos diákjai
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szabadság fontosságán kívül van még egy tanulsága az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak: magunkra számíthatunk egyedül a legfontosabb pillanatokban. Legyen szó a magyar nép vagy a saját közösségünk sorsának alakításáról, nem várhatunk kívülről jövő segítséget.

Ahogy a település vezetője zárta beszédét: “De ez nem jelenti, hogy egyedül vagyunk, hogy önmagunkban kell kiállnunk vágyainkért, terveinkért! A magyar nemzet vagy akár egy település boldogulása ugyanis csak közös akarattal, elhatározással és munkálkodással sikerülhet!”

Az ünnep zárásaként az általános iskola felső tagozatos diákjai jelenítették meg az 1848-as fiatalok szellemét, március 15-e történéseit felidézve. Petőfi alakját, amint versével buzdítja a tömeget, ahogy a Pilvax kávéház füstjét nem a dohány izzása, hanem a forradalmi tűz kergeti. Szinte láttuk, ahogy Landerer nyomdájában egymás után siklanak a lapok sajtóban, és amint Táncsicsot kikísérik a budai börtön ajtaján. Mert forradalmat a fiatalok képesek elindítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában