Fotózzunk, azonnal intézkedjünk, ha az erős szél miatt sérül az autónk

2023.03.31. 11:30

Ki fizeti ki az autónk kárát, ha a szélviharban nekicsapódik egy kuka, egy bevásárlókocsi?

A közelmúltbeli szélviharok kapcsán felmerült a kérdés, mivel sok helyen önálló életre keltek a szelektív hulladékgyűjtő edények, hogy mi történik, ha ezek mondjuk parkoló autóknak csapódnak neki? Ha ezekben kár keletkezik, mit tegyen a tulajdonos?

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: HBL

Volt, ahol a kukát a szél egy kiskertbe hajította, amit a lakók gondoznak. Itt a kerítésben okozott kárt az edényzet. Ugyanezt a problémakört jelentik az áruházak parkolójában a vissza nem tolt bevásárlókocsik: mit tehetünk, ha ezek sodródnak neki a parkoló autóknak? Fizet ilyenkor a biztosító? Milyen feltételek mellett? - ezekkel a kérdésekkel fordultunk a MABISZ-hoz (innen a mai napig nem kaptunk reagálást az érdeklődésünkre) és az Allianz Hungária Biztosítóhoz. 

Utóbbi szolgáltató válasza szerint általánosságban elmondható, hogy ilyen esetekben a legszerencsésebb, ha a károsult vagyontárgyra van érvényes, az adott kockázatot is térítő casco illetve lakásbiztosítási fedezet. A biztosítási szerződésekhez mellékelt általános szerződési feltételek részletesen tartalmazzák, hogy mi minősül egy ilyen időjárási helyzetben bekövetkezett biztosítási eseménynek. Mint fogalmaznak, amennyiben nincs vagyonbiztosítás, a helyzet bonyodalmas, hiszen az ilyen káresetek felelősség-kérdésének elbírálása összetett. A szakértők azt javasolják, ha ilyen történik, érdemes az adott káreseményt pontosan rögzíteni fényképekkel, akár tanúkkal. 

"Felelősségi alapon történő kárrendezéshez szükséges megjelölni a károkozó személyét és azt, hogy rendelkezik-e az adott káreseményre fedezetet nyújtó biztosítással, valamint a károkozótól nyilatkozat is szükséges a bekövetkezett kárral kapcsolatos felelősség vállalásáról. Amennyiben a károkozó rendelkezik a megfelelő biztosítással, és nem áll fenn vis maior (a szerződési feltételek tartalmazzák a vis maior fogalmát, amely esetében nem áll be a károkozó felelőssége, és így a biztosító kártérítési kötelezettsége), valamint a biztosítási esemény körülményei, a károkozó személye és az okozott kár mértéke tisztázott, úgy a biztosító a szerződési feltételekben rögzítettek alapján nyújt szolgáltatás az arra jogosult személynek." - írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában