Soha többé háborút!

2023.03.11. 18:00

Jól megfértek egymással a magyar, német és szovjet katonák

Egy középiskolás hagyományőrző fiú álmodta meg és hozta létre a Soha többé háborút! elnevezésű, kiállítással egybekötött emléktúrát, amely Sárkeresztest és környékét bejárva eleveníti fel a második világháború végének ottani eseményeit.

Borsányi Bea

Szombaton nem kellett félni, ha szovjet katonával találkozott az ember

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Magda Tibor tavaly áprilisban szervezte meg először a programot az 1944. december és 1945. áprilisa között, Sárkeresztesen és környékén zajló harcok, illetve az ezek során elesett katonákra és civil áldozatokra emlékezve. Az emlékprogramot ezen a szombaton tehát a második alkalommal tartották meg. A délelőtt folyamán a résztvevők - főként az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is érkezett második világháborús hagyományőrzők -, egy 12 kilométeres túra keretében járták végig a falu emlékhelyeit, illetve az egykori harcok helyszínét. Megálltak többek között a Sáfár család házánál, ahol megemlékeztek Sáfár Sándorné édesapjáról, aki 1942-ben vonult be és soha nem tért haza. A család nem tudta, mi történt vele. A fiatal kutató bukkant a nyomára és derítette ki nem régen, hogy a családfő a doni harcokban esett el. Hősiessége emlékére a ház udvarán katonadalokat énekeltek a túra résztvevői.

Világháborús katonadalok a délutáni kiállítás megnyitóján is elhangzottak, amelyen a korabeli szovjet, német és magyar egyenruhába öltözött fiatalemberek együtt énekeltek a népdalkörrel. A tárlaton második világháborús, többek között jelvényeket, személyes tárgyakat, felszereléseket és fegyvereket lehetett megtekinteni a sárkeresztesi művelődési házban. Utóbbiból volt talán a legtöbb. A látogatók megismerkedhettek pl. a PPS-41, illetve PPS-42 típusú szovjet géppisztolyokkal is. 

Magda Tibor jövőre ismét szeretné megszervezni az emlékprogramot. 

Német egyenruhás katonák fegyvert tisztítanak, miközben egy magyar katonával beszélgetnek
Fotós: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában