Megemlékezés

2023.03.15. 18:30

„Föltámadott a tenger…” – Március idusán Polgárdiban

A rosszra fordult időjárás miatt a polgárdi önkormányzat a városháza dísztermében rendezte meg az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezést.

Zelenák Tibor, V. Varga József

Gabrieli-Kiss József énekművész

Fotó: Önkormányzat

A Himnusz közös eléneklése után elsőként Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger című versét Pintér Marcell 8. osztályos tanuló adta elő, majd a Széchenyi István Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak magyar ruhás és szépen koreografált jelenetekkel tarkított ünnepi műsora következett. A felkészítő tanárok Németh Gyuláné Katalin, Orsovainé Horváth Ilona, Sütő Zsolt, Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József voltak.

A 4. osztályosok ünnepi műsora
Fotós: Önkormányzat

A város polgármestere, Nyikos László ünnepi beszédében egyebek mellett elmondta: – Történelmünk egyik legszebb és legkiemelkedőbb fejezete az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc dicső időszaka, a polgári átalakulás, a nemzeti ébredés, az együvé tartozás iránti vágy, és az érte folytatott hősies küzdelem, ami a mai napig példa mindannyiunk számára. Arra kérem Önöket, hogy merjünk és szeressünk büszke magyarnak lenni, és ne csak ma, március 15-én! 

A megemlékezés szónoka így folytatta: – Ezernyolcszáznegyvennyolc augusztusában 65 polgárdi fiatal csatlakozott önként a szabadságharchoz. Kérem, hogy 175 év múltával is nagy tisztelettel őrizzük ezen ifjak emlékét, akik nem voltak restek a hívó szóra csatába indulni, hogy a honvédsereg büszke katonájaként, ha kell, életük feláldozásával is a haza ügyét szolgálják.

A városvezetőt a Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola Gorsiumi Srácok elnevezésű fiúkórusának műsora követte. Kiss Gergely József, Balázs Máté, Bíró Zsombor, Tóth Balázs, Molnár András, Vida Gyula és Dabóczi Áron Petőfi Sándor: Ismét magyar lett a magyar és Nemzeti dal című verseinek megzenésített változatait, majd Máté Péter: Hazám című dalát énekelte harsogó baritonnal. 

Gorsiumi Srácok – „Ismét magyar lett a magyar…”
Fotós: Önkormányzat

Az ünnepség zárásaként, a Szózat elhangzását követően, a jelenlévők közül sokan csatlakoztak a Batthyány-szobornál és a Batthyány-ligetben lévő 1848-as emlékműnél tartott néma koszorúzáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában