„Jöjjetek énekelni!”

2023.03.03. 21:30

Fél évszázad a zene jegyében – öröménekléssel ünnepeltek a kossuthosok (galéria)

Jöjjetek énekelni mottóval hívták ünnepléssel egybekötött öröméneklésre a volt és jelenlegi „zeneiseket”, akik a Kossuth Lajos Általános Iskola falain belül zárták egy életre szívükbe a hangjegyeket és dallamsorokat.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az Öreghegyen hetven évvel ezelőtt nyílt meg a gyermekek előtt a Kossuth Lajos Általános Iskola kapuja, majd két évtizeddel később, az 1972/73-as tanévben elindult az ének-zenei tagozat is. Az ötven éves jubileum alkalmából találkoztak péntek este az egykori és jelenlegi kossuthos diákok, akik énekkel és hangszeres játékkal ünnepelték a mindannyiukat összekötő láthatatlan fonalat, a zenét.

Az ünnep kezdetén a múlt és a jelen kossuthos diákjainak előadásában felcsendült Borlói Rudolf, a zeneiskola egykori igazgatójának gyermekoperájából a Jöjjetek énekelni dal.

A jelenlévőket elsőként Strasszerné Farkas Márta, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a kossuthosok egy nagy család, ahol felemelő érzés összetartozni.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

– Örömmel idézzük meg az emlékeinket, a közös múltunkat, és azt a nagy családot, akik most, itt, a jelenben együtt ünnepelnek. Múlt nélkül nincs jelen, jelen nélkül nincs jövő. Minél gazdagabb a múltunk, annál értékesebb a jelenünk és annál ígéretesebb lesz a jövőnk. Ezért is fontos a hagyományaink tisztelete, megőrzése, a múlt kincseinek továbbvitele. Hálás és büszke vagyok azért, hogy a múltunkra visszatekintve meg tudjuk mutatni a jelen értékét, és azt, hogy továbbvittük a múlt kincseit. Magam előtt látva drága tanítványainkat, az az elégedett érzés fogalmazódik meg bennem: beérett a munka gyümölcse, mesterré lett a tanítvány. Ezt átélni igazán boldogító érzés. – mondta az iskolaigazgató, utalva az egykori ének-zenei tagozatos diákokra, akiknek mára hivatásukká vált az ének, a hangszeres játék.

Az önkormányzat képviseletében Mészáros Attila mondott köszöntőt. Az alpolgármester köszöntet mondott az ötven évvel ezelőtti kossuthos vezetőknek és pedagógusoknak a zenei tagozat elindításáért.

– Az elmúlt ötven évben az ide járó fiatalok olyan pluszt kaptak, ami végigkísérte, végigkíséri az egész életüket. Nem biztos, hogy mindenkiből zenész, zenetudós vagy éppen énektanár lesz, de minden bizonnyal az ő lelkükben egész életükben ott lesz a zene. A város nagyon büszke a kulturális és azon belül a zenei életére, úgy gondolom, az elmúlt ötven évben a város zenei fejlődéséhez a Kossuth Lajos Általános Iskola nagyban hozzájárult. – mondta az alpolgármester, aki a város nevében elismerő oklevéllel köszönte meg az elmúlt fél évszázad munkáját.

Az este további részében valaha volt és jelenlegi kossuthos diákok előadásában csendültek klasszikus zeneművek, s természetesen a közös éneklés sem maradhatott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában