Frissen Fejérből

2023.03.13. 14:00

Ez történhet a közterületről elszállított, "árva" autókkal

Pár hete írtunk arról, mi a teendő, ha elfoglalják a parkolóhelyeket az elhagyott autók Székesfehérváron. Ezek általában olyan gépjárművek, melyekről a tulajdonos önként mondott le, s hagyta ott, sokszor rendszám nélkül egy közterületi parkolóban.

Horváth-Buthy Lilla

Illusztráció

Fotó: Laufer László

Ebben a korábbi cikkben azt bontottuk ki, hol lehet bejelenteni, ha ilyet tapasztalunk, mi az eljárásrend, és mikor szállítható el a jármű? Ilyenkor hova viszik?

A közterület-felügyelet oldalán megtalálható egy igen hosszú listát az autókról, melyek régi "gazdakeresők", s már egy ideje a városgondnokság telephelyén pihennek. De mi lesz végül ezekkel az autókkal? Mi lesz a sorsuk, ha soha nem jelentkeznek értük? Meddig tárolják ezeket? Ha nem sikerült kézre keríteni a tulajdonost, ezeket a pénzösszegeket milyen úton van lehetőség behajtani, sikerül-e egyáltalán? - a többi között ezeket kérdeztük a közterület-felügyelet illetékesétől. 

Válaszukból kiderül, az üzemképtelen gépjárművek elszállítását a jogszabályi előírások alapján végzi a közterület-felügyelet a városgondnokság bevonásával. Az elszállítást és a tárolási díjat is rendelet szabályozza, előbbi személygépjármű esetében 17.250, a napi tárolási díj pedig 1.200 forint. Amennyiben a szállítás után jelentkezik a gépjármű tulajdonosa, ezeket a költségeket kell kifizetnie, hogy kiválthassa az autóját. Ez tehát a legideálisabb forgatókönyv, mégis előfordul, hogy soha nem sikerül kézre keríteni a tulajt. 

"Ha a tulajdonos (üzemben tartó) nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított hat hónapon belül nem veszi birtokba, a felügyelet a járművet értékesítheti vagy más módon hasznosíthatja" - olvasható a közterület-felügyelet válaszában. Hozzátették: "Azt a járművet, amely hulladékká vált (elhasználódott), és a hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozik, regisztrált bontó-hulladékkezelő részére kell átadni. A felügyelet a bontási átvételi igazolás birtokában kezdeményezi a jármű forgalomból történő végleges kivonását, az ebből származó bevétel az önkormányzat bevétele."

A fenti kérdéskört a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet 17. § (7) bekezdés b) pontja szabályozza. A jármű átvételével kapcsolatban érdeklődni Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. címén (8000 Székesfehérvár, Szent Vendel utca 17/a.) valamint a +36-22-513-480 telefonszámon, munkaidőben lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában