Legyen élmény az olvasás!

2023.03.01. 16:30

Csodálatos ásványkiállítás a Tolnai utcai tagkönyvtárban

Drága, csillogó kövekkel népesült be a Tolnai u. 30. szám alatti épület. A Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti Köre Kovács Pál vezetésével egy hónapig beköltöztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) tagkönyvtárába. Tárlatukon keresztül az érdeklődők bepillanthatnak az ásványok különleges világába, miközben megismerkedhetnek a gyűjtőmunka szépségeivel is.

Kecskés Zoltán

A szakemberek előkészültek a kiállításra: Nánási Rezső (b), középen Sturcz László (k), Kovács Pál (j).

Fotó: Kecskés Zoltán

Ahogyan szerte a Kárpát-medencében, így Fejér vármegyében is sok évtizede lelkes ásványgyűjtők kutatják a működő, vagy már bezárt bányákat és ezek meddőhányóit, hogy gyűjtemény formájában őrizzék meg az utókor számára az ásványokat, kristályokat.  

Az év ásványa az antimonit, a belőlük összeállított kiállítást a Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti Köre rendezte be szerda délelőtt a Tolnai utcában. A munkát elvégezték: a több száz nemes kő precízen ásványcsoportokként külön gyűjtve, mindegyik kő azonosítva, felcímkézve várják az érdeklődőket, akiknek a megszokott könyvtári élmények mellett újabb impulzusokban lehet részük. Mint megtudtuk, a különleges kiállításra nagyon sokat készültek a szervezők, köztük az egyesület vezetője, Kovács Pál is, akinek a neve az elmúlt évtizedekben összeforrt a fehérvári ásványbörzék rendezvényéivel. A kutatók igazi kuriózumokkal is szolgálnak: az ideérkezők megcsodálhatják a barit, antimonit, kalcit köveket. Van például olyan borsárga kalcit, amely Kőszárhegyről való. A tárlat március 1- 31-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében. Mindenkit szeretettel várnak!

Kovács Pál és Sturcz László válogatják és felcímkézik az ásványokat a tárlatra.  
Fotós: Kecskés Zoltán

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában