Megemlékezés

2023.03.27. 17:22

A fejedelem 347. születésnapján a város új terén emlékeztek (galéria)

Első alkalommal tartottak megemlékezést a fejedelem születésnapján a tavaly októberben helyére került, civil kezdeményezésre, közadakozásból készült Rákóczi-szobornál Székesfehérváron a Rákóczi utca 20-26. előtt kialakított új parkban.

Borsányi Bea

A Rákóczisok a rossz idő ellenére is kiálltak műsorukkal

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szobor felállítását évekkel ezelőtt a Béri Balogh Ádám Baráti Kör kezdeményezte, melynek tagjai úgy vélték, ideje méltó emlékművet állítani II. Rákóczi Ferencnek Székesfehérváron. Részben azért, mert Rákóczi a magyar történelem megkerülhetetlen alakja, akinek neve egyet jelent a hazaszeretettel, a kitartással, a bátorsággal, a büszkeséggel és a szabadsággal, részben pedig kompenzációképpen, mivel Fehérvár labanc városnak számított. A szobrot, Nagy Benedek szobrászművész munkáját, végül 2022. október 1-jén avatták fel. A hétfő délutáni volt tehát az első alkalom, hogy az 1676. március 27-én született fejedelem születésnapján a város közössége együtt hajthatott fejet az emléktéren.

- Végre van egy olyan hely a városban, ahol méltó módon emlékezhetünk és emlékeztethetünk a nagy fejeledelemre. A hely ráadásul civil kezdeményezésre jött létre. Ez a kis tér azt is jól szemlélteti, miért van szükség közösségi terekre – fogalmazott az ünnepségen Cser-Palkovics András, aki Rákóczi Ferencet méltatva arra is kitért, hogy ezen az új téren mindig látni embereket, akik a padokon ülve beszélgetnek. A közösségi tereknek pedig éppen ez a lényegük.

Az ünnepségen a délutáni szél és eső ellenére a II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói és a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar adott műsort, az esemény koszorúzással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában