93 éve született Csoóri Sándor

2023.02.03. 20:30

Zámolyon is kinyílt a Csoóri-versekhez vezető Csillagkapu (galéria)

A Nomád Nemzedék Csillagkapu című előadásával ünnepelték a zámolyi születésű, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, Csoóri Sándor születésének 93. évfordulóját.

Borsányi Bea

Az előadás Zámolyon is nagy sikert aratott, nemcsak a gyerekek, de a felnőttek körében is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Zsúfolásig megtelt a költőről elnevezett művelődési ház, amely – ahogy arra Sallai Mihály, polgármester rövid köszöntőjében felhívta a figyelmet - az elmúlt évtizedekben sok mindent látott és megélt, utoljára éppen ukrán menekülteknek volt az átmeneti otthona. Péntek délután azonban, napra pontosan Csoóri Sándor születésének 93. évfordulóján valóban a kultúra háza volt: a jeles költőre emlékeztek benne, ezúttal a megszokottól kicsit eltérő módon. A Nomád Nemzedék egy már nem új, de nagyon is szerethető produkcióját, a Csillagkaput láthatták az ünnepségen részt vevő zámolyiak. Az előadás Csoóri Sándor 2018 májusában megjelent, összegyűjtött gyermekversei alapján készült, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató, és iskolán kívüli tanóra, melyben a költő évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei hangzanak el, hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában. A „főszereplő” Novák Péter, mellette a Parapács Zenekar, a 2012-es Fölszállott a páva győztesei zenélnek, a Kispendely énekegyüttes, a 2015-ös Fölszállott a páva résztvevői dalolnak és a tehetségkutató műsor ugyanezen évadából a székesfehérvári Pulutyka Gyermek Táncegyüttes nyolc párja táncol. 

 

Az ünnepségen, amely az előadás végén a művelődési ház falán lévő emléktábla megkoszorúzásával zárult, Csoóri Sándor özvegye is részt vett.

Nomád Nemzedék Csillagkapu című előadása
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában