Sok esetben az autósok nincsenek tisztában a KRESZ szabályaival.

2023.02.23. 16:00

Tábla is jelzi, hogy tilos a parkolás a Sarló utca egy szakaszán – vagy mégsem?

Ott élők egy bejegyzés formájában hívták fel a figyelmet arra, hogy a napokban a Sarló utcában megbüntették azokat az autósokat, akik az út mentén párhuzamosan parkolnak személygépjárműveikkel – vagy mégsem ott büntettek? Ennek jártunk utána.

Déri Brenda

Azt állítják a Sarló utca 11. szám utáni párhuzamosan parkoló autósokat büntették meg

Forrás: Google Maps

A Sarló utcában némileg előrébb egy ’megállni tilos’ tábla is figyelmezteti az autósokat arra, hogy azon az útszakaszon nem parkolhatnak. Igen ám, de sokan azért kérdőjelezik meg a kihelyezett tábla hatályát, mert a tábla és a párhuzamosan parkoló autók között van egy út is, ami egy kijelölt parklóba irányítja a személygépjárműveket, így úgy vélik, hogy az feloldja a ’megállni tilost’.

A poszt alatti szóváltásokba a Városgondokság is beszállt és arra kérték az embereket, hogy észrevételeiket az illetékes hatóságoknak tegyék meg, azaz a Közterület-felügyeletnek. Mivel az önkormányzathoz tartozik a Közterület-felügyelet is, így érdeklődtünk az állított büntetések felől, illetve tájékoztattak minket a szabályos parkolásról az érintett útszakaszon.

– Értelemszerűen a közúti közlekedés szabályairól szóló, 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelete, azaz a KRESZ előírásai vonatkoznak arra az utcára is. Sajnálatos, hogy a vezetői engedéllyel rendelkező gépjárművezetők nagy része bizonytalan a kihelyezett jelzések értelmezésében, pedig azok egyértelműek. A Sarló utcáról a Gáz utca irányából jobbra kanyarodva egy megállni tilos tábla tiltja a megállást, amit ráadásul egy sárga folytonos vonal is megerősít. Ezt a jelzőtáblát a kereszteződés feloldja, így a beküldött képen parkoló autókra az a tábla nem vonatkozik már. Azon a szakaszon biztosan nem kezdeményezett eljárást a Közterület-felügyelet szabálytalan parkolás miatt, azonban a többi tiltott szakaszon folyamatos az ellenőrzés – fogalmazott az önkormányzat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában