Biztosított a civilek jövője

2023.02.01. 20:00

Százmillió forinttal gazdálkodhatnak

A civileket érintő fontosabb kérdésekről, illetve a közeljövőben tartott rendezvényekről tartottak sajtótájékoztatót a Pátria kávézóban. Az eseményen kiderült, hogy a civil szervezetek anyagi és erkölcsi támogatása töretlen az önkormányzat részéről.

Palocsai Jenő

Rózsás Ildikó, Berdó-Kovács Erika és Molnár Tamás csak jó hírekkel szolgáltak a civileknek

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Molnár Tamás, környezetvédelmi és civil tanácsnok beszélt először a sajtó munkatársainak. Az önkormányzati képviselő elmondta: -Azokat a forrásokat, amelyeket a korábbi években is biztosított az önkormányzat azt megadta a 2022. évben is-. Kiemelten foglalkoztunk azokkal a szervezetekkel, akik közéleti feladatot látnak el, egyesével ültünk le tárgyalni velük és kérdeztük meg, hogy miben tudunk segíteni? Minden olyan civil szervezetet, amely az önkormányzattal együttműködésben végezte a munkáját az elmúlt évtizedben, ez körülbelül 300 civil szervezetet jelent, megkerestünk e-mailben, és megkérdeztük, hogy az energiaválság okozta kihívásokkal kapcsolatban van-e helységproblémájuk, tudunk-e bármiben segíteni, mik azok a programok, azok a kötelező feladatok, amiket a nehézségek miatt nem tudnak biztosítani. Örömmel jelentem, hogy sokan válaszoltak és kivétel nélkül tudtunk segíteni azoknak, akik ezt igényelték.

Mint kiderült, az egyedülálló összefogásba a Viktória Központ is beszállt, ők is sok civil szervezetet fogadnak mind a mai napig és bár még zajlik a költségvetés alakítása, hamarosan elfogadja azt a közgyűlés. A tervek szerint a civileket érintő források ugyanúgy benne lesznek, mint az előző években, ennek megfelelően kiírják majd a szokásos pályázatokat, de számíthatnak az aktív szervezetek egyéb forrás kiosztási lehetőségekre, ugyanis megmarad az az éves százmillió forint, amit a civilekre tud költeni a város.

Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület elnöke a sajtóreggelin elmondta: -Ma van a civilek napja, február elsején, ennek alkalmából érdemes megvizsgálni a szervezetek jelenlegi helyzetét. A covid okozta pandémiás helyzet, a sok-sok változás, jelentősen hatott a kis közösségekre, ezért nagyon fontos lenne az, hogy azok a közösségi erők, amik működtetnek egy várost, egy kisebb vagy nagyobb közösséget, meg tudjanak újra erősödni. Hogy magukhoz tudjanak térni, hogy a fiatalok tartalmas és aktív közösségi programokban vehessenek részt, ami feltölti őket. A Székesfehérvári Diáktanáccsal és az Echo Innovációs Műhellyel karöltve arra gondoltunk, hogy vizsgáljuk meg itt a városban, hogy állunk? Mi az a hely, ahova a fiatalok mehetnek közösségi szolgálatba, illetve önkéntesként. Segítsünk keresni, mert ha nem tudjuk, hogy mit keresünk akkor nem könnyű keresni.

Éppen ezért február 8-án egy kerekasztal beszélgetés keretében ez lesz a téma az Alba Bástya Gyermekjóléti és Családvédelmi Központban. De, mint kiderült, nem csak ez a rendezvény lesz az Irányi Dániel utcában.

Ezt már Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetőjétől tudtuk meg: -Februárban újra civil véradás lesz, ám a bezárások végett most nem a Civil Központban, hanem Tisztl Henrik vezetőnek köszönhetően az Alba Bástyában. Idén négy helyszínen szervezzük a véradást, elsőként Sárbogárdon lesz, majd 21-én Dunaújvárosban, 22-én Székesfehérváron, míg 24-én Móron lesz a civil véradás. Külön öröm számunkra, hogy bejelenthetjük, az országos hálózatban idén, vagyis 2023-tól újabb három évre nyerte el az Echo Innovációs Műhely azt, hogy ezt a fajta civil szervezeti mentorálást és tanácsadást elláthatja. A cím birtokosi átadója már meg is történt és erre nagyon büszkék vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában