Frissen Fejérből

2023.02.16. 15:30

Stabil költségvetést fogadott el Mór városának vezetése szerdán

A nehéz időkre és váratlan kiadásokra vagy éppen bevételkiesésekre készülve úgy alakította ki és fogadta el a móri képviselő-testület a 2023-as költségvetést, hogy minden támogatás megmarad, és lesz némi fejlesztés is, ám jelentős biztonsági tartalékokat is képeztek.

Palocsai Jenő

A piac készültségi szintje elkerülte az 50 százalékot. A forrás biztosított a haladáshoz, és további pénzek érkezhetnek

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

 De azért lesz egy 300 milliós fejlesztés 

Csupán egyetlen képviselő jelezte, hogy nem tud megjelenni a szerda délutáni testületi ülésen, így egy hiányzóval, vagyis határozatképpen álltak neki a munkához a városháza üléstermében. A fontosabb döntésekről Fenyves Pétert kérdeztük. A polgármester azt mondta: -Konszolidált, takarékos költségvetést állítottunk össze és fogadtunk el. Jelentős tartalékot teszünk félre a várható eseményekre, így van rezsi tartalék, sőt iparűzési adó tartalék is, így ha nem várt cégesemény történik, például termeléskiesés egy-egy cégnél, akkor tudjuk kezelni a helyzetet. A stabil költségvetésnek ez egy 320 millió forintos része. 

Ez nem azt jelenti, hogy felvet bennünket a pénz, hanem igyekeztünk biztonságos költségvetést összeállítani és csak akkor nyúlunk ehhez a kerethez, ha rendkívüli eset van. 

A költségvetésnek fontos része a fejlesztési keret, mely ebben az évben 300 millió forint. A polgármestert erről is kérdeztük. A városvezető úgy fogalmazott: -Van külterületen útépítési, illetve villamosítási tervünk. Ez egy európai uniós pályázat és a Vértes alatti területek lesznek a haszonélvezői. Ehhez hasonlóan más, nem városi forrásból épül a városi piac. Maga a pályázati pénz a számlánkon van, a beruházás el fog készülni. Már most elkerülte az 50 százalékot a teljesítés és a költségnövekmény igényét már beadtuk az irányító hatóságnak. 

A piac készültségi szintje elkerülte az 50 százalékot. A forrás biztosított a haladáshoz, és további pénzek érkezhetnek
Fotós: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap 

Az említett 300 milliós keret esetében olyan fejlesztésekre kell gondolni, mint amikről már korábban döntött a testület. Ezek között szerepel számos parkoló építés és járda építés. Egyiket-másikat olyannyira régen eldöntöttük már, hogy több közülük már megy is. A Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola előtt ezekben a pillanatokban készül el a közel két tucat autónak helyet biztosító parkoló. 

Ahogy minden évben idén is tervez a város felújítani egy belterületi utat a Belügyminisztérium által kiírt pályázat támogatásával. Ennek előfeltétele az, hogy lehessen majd ilyen jellegű forrást igényelni. A hozzávaló 50 százalékos önrészt viszont már most elkülönítették a képviselők, hogy ne legyen akadálya ennek a fejlesztésnek sem. 

A hírek szerint közeleg a pillanat, amikor a régóta tervezett, várost átszelő kerékpárút összeköti majd a Bodajk és a Csókakő felé futót. Erre azt mondta Fenyves: -A kerékpárút megyei ügy, amit a Fejér vármegyei közgyűlés el is fogadott. Az engedélyezésben részt vettünk, ám területvásárlást nem kell eszközölni, így jól haladunk. Amikor az irányító hatóságok jóváhagyják a tervezetet, kiírják a közbeszerzést és az útnak még idén késznek kell lennie. 

Szinte már csak a bürokrácia és a sínek környezetében elvadult növényzet áll a kerékpárútépítés útjában
Fotós: Palocsai Jenő /FMH

Téma volt még a civilek támogatása is. A költségvetés és a döntés értelmében ugyanannyi lesz minden támogatás, mint a korábbi években, vagyis a civilek, az egyházak, illetve az egyházi iskolák támogatása éppúgy biztosított, mint a sporté, vagyis mindent úgy fogadtak el a képviselők, ahogy az a tavaly készített előirányzatban szerepel. 

Mór városának vannak egészen a Vértes tövében búvó utcái is és a tulajdonosok mindenhol szeretnének jó utat, villanyt illetve közvilágítást
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Orvosi ügyekben is döntöttek a városatyák. A Hatalyák Dezső-féle háziorvosi körzet a közelmúltban megváltozott. Varga Andrea doktornő átveszi a praxist, ám ehhez a folyamathoz 6 hónap kell és ez csupán decemberben indult, így csak a nyár elején veszi át teljesen a háziorvosi körzetet. Persze a betegellátás kötelező feladat, így a gyógyítás nem szünetel. Amíg nem lesz Varga Andrea a praxisjog végleges tulajdonosa, addig helyettesítésben rendel a doktornő ebben a körzetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában