Már érzi, tudja, van remény a súlyos baleset utáni felépülésre

2023.02.15. 20:00

Sírva küldött üzenetet az újjászületett csóri édesapa a székesfehérvári kórházból

Hatalmas lépést tett meg Rácz Lajos a felépüléséhez vezető úton. Hétfőn az orvosok eltávolították végre a torkában lévő gégecsövet. Másnap telefonon olvasta fel nekünk köszönő üzenetét.

Hajdú Marianna

Forrás: FMH-archív

Ahogy korábban írtunk róla, a családfő még október végén egy bajba jutott családon igyekezett segíteni az M7-es autópálya mellett, amikor egy személyautó áttért a leállósávba, ahol a lerobbant autóba csapódott, majd Lajosék családi kocsijába. Az autó mellett tevékenykedő Lajos súlyos sérüléseket szenvedett, állapotával kapcsolatban akkor az orvosok semmi biztatót nem tudtak mondani.

Túl egy mérföldkövön

Hajnit, Lajos feleségét hívtam a napokban, hogylétük felől érdeklődtem. Akkor még nem tudott sok mindent mondani, de kérte, keressem kedden délután, amikor a férjénél lesz a kórházban. A megbeszélt időben hívtam is őket. Jó hírekről számoltak be, megtörtént, amire hetek óta vártak.

– Eltávolították a párom torkából a gégecsövet. Még nem száz százalék, de úgy tűnik, a jövő héten pedig átszállítják rehabilitációra Csákvárra – mondta Hajni megkönnyebbülve. 

Aztán kihangosította a telefonját és Lajos megszólalt: – Üdvözlöm! – sokkal tisztább, érthetőbb volt a hangja, mint vártam, de lassan beszélt. Hajni szerint sokat gyakoroltak, de még fejleszteni kell a beszédét. Azt mondta, most egy kicsit jobban érzi magát, de fájdalmat érez ott, ahol a lábát levágták. A beszéd nem fárasztja, inkább örül, hogy akadály nélkül teheti végre.

Lajos üzenete

Ekkor Hajni félbeszakította "csevegésünket”: – Lajos szeretne neked mondani valamit, azaz inkább elolvasni valamit, amit ő fogalmazott meg.

És Lajos felolvasott a telefonba: – Szeretném megköszönni az intenzív osztály orvosainak, ápolóinak, a szeptikus osztály dolgozóinak, minden orvosnak, aki segítettek abban, hogy életben maradtam. Minden embernek hálásan köszönöm, aki bármilyen formában segítette a családomat: Köszönök mindent! A gyerekeimnek, Dominiknak és Vaninak. Köszönöm Balázs Attilának és a munkatársaimnak, hogy ebben a nehéz helyzetben segítettek a családomnak. Köszönöm Csór lakosainak, az egyesületeknek, minden ismerősnek és ismeretlennek, akik segítették a családomat. A Feol-nak és Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségének a segítséget, akik nem engedik el a kezünket: Hálásan köszönök mindent!

Megvan az új cél

Amíg felolvassa üzenetét, többször is elsírja magát, ami Hajni szerint mostanában elég gyakori. De közben eltökélte, mindent megtesz, hogy június 2-án ott lehessen kisebbik lánya óvodai ballagásán. Lajos azt mondja újjászületett. Tisztában van vele, már csak rajta múlik, hogy felépülése a lehető legjobb úton haladjon.

– A nehezén túl vagyunk – veszi át a szót Hajni – most jön a második forduló.

Az orvosoktól azt az információt kapta, hogy férje bénulása gyógyítható, mozgása javítható lesz.

Lajos már képes volt másfél percig egyedül állni egy járást segítő keret segítségével a lábán, és felügyelet mellett a tolókocsit is kipróbálta néhány pillanatra.

Vajas kenyér reggelire

Szerdán reggel jött a hír, miszerint könnyek között hívta feleségét, képzeljük el, vajas kenyeret evett. Ha belegondolunk, 12 hét pépes eledel után ez olyan lehetett Lajosnak, mint egy ünnepi ebéd!

 Az Alba Caritas Hungarica alapítvány által kezelt számlán folyamatos a gyűjtés a család javára. Nagyon sokat számít a családnak mind az anyagi, mind a leki támogatás.

A számlaszám továbbra is él:

Alapítvány: Alba Caritas Hungarica Alapítvány

Bankszámlaszám: OTP Bank 11736116-20151115-00000000

Megjegyzésbe írandó: Rácz Lajos és családja, Csór

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában