Pontosították a felvételit érintő információkat

2023.02.02. 13:53

„Nem a hozott tudás a legfontosabb, hanem a kompetenciák”

A napokban újabb információkkal bővült a felvételi tájékoztató – közölte az Oktatási Hivatal.

Déri Brenda

Fotó: Pixabay

Ahogy azt korábban megírtuk változtatásokat vezettek be a felsőoktatási intézményeket érintő jogszabályokban, aminek egy részét most pontosították. Mivel Székesfehérvár mindkét egyetemét érintik ezek a pontosítások, így ismét megkérdeztük az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Kodolányi János Egyetemet, hogy tájékoztassák lapunkat a részletekről. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy hirdettek-e meg új szakokat, követelmény-e az emelt szintű érettségi és él-e még a jogszabályi minimum ponthatár.

Az Óbudai Egyetem részéről Pogátsnik Mónika, oktatási dékánhelyettes elmondta, hogy ők még decemberben hirdettek meg mesterképzéseket, méghozzá mérnök-és geoinformatikai mesterszakot. 

– Az emelet érettségit, mint követelményt intézményünk nem törölte el, egy szakot leszámítva. Ami pedig a minimum ponthatárt illeti, azt 260 pontra lecsökkentettük – árulta el a dékánhelyettes, akinek az a tapasztalata, hogy a jogszabály változtatások beiktatásával, amiknek egy részével a felsőoktatási intézmény saját maga rendelkezhet rengeteg kérdés vetül fel a szülőknben és a hallgatókban. Így az érdeklődés nem csak az ’enyhítés’ miatt ugrott meg, hanem a bizonytalanságok tisztázása végett is. Az egyik ilyen a nyelvvizsga követelmény eltörlése, amivel az Óbudai Egyetem is élt, ugyanekkor az intézmény falain belül felmérik a hallgatók nyelvtudását, például olyan szakmai tárgyakat kell felvenniük, amiket angol nyelven tartanak.

A Kodolányi János Egyetem részéről, Szabó Péter, rektortól tudtunk meg részleteket. 

– Radikális változás nálunk nincs az új információk miatt. Ami újításnak számít az idei évtől, hogy a már bent lévő hallgatóinknak sem követelmény a nyelvvizsga, ez kiváltható egy belső nyelvi felmérővel, akár csak a leendő diákok esetében. Nyelvi oktatást persze továbbra is folytat az egyetem és egy szintfelmérő után lehetőséget biztosítunk arra, hogy kötelezően választható tantárgy keretén belül online nyelvtanulási programban vegyen részt az, aki szeretne. Az a hallgató, aki pedig magabiztosan tud angolul vagy németül hallgathatja a választott idegen nyelven a tárgyait. Elsősorban az említett két nyelven, de dolgozunk azon, hogy ez a paletta kiszélesedjen – fejtette ki a rektor. 

Megtudtuk továbbá, hogy a Kodolányi teljesen eltörölte a minimum ponthatárt, ami nem csak a gimnáziumból őket választó diákoknak jó, hanem azoknak a felnőtt embereknek is, akik a saját szakmájukban szeretnének fejlődni és távoktatásban vagy levelezőn kívánnak az egyetemre járni. 

– Rendszeresen mérjük a nálunk tanulók tudását és az a tapasztalat, hogy nincs különbség egy 350 pontos és egy 400 pontos felvételiző diák között. Nem a hozott tudás a legfontosabb, hanem a kompetenciák – tette hozzá Szabó Péter.

A mesterszakokat tekintve pedig a Kodolányi a pótfelvételi időszakra szeretne legalább 6-8 új mesterszakot hirdetni, amik főként kreatív iparágakhoz kapcsolódó mesterszakok lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában