Szakrális emlék

2023.02.07. 18:00

Múltidézés kislángi módra

Ahogy azt már a lakosok megszokhatták, a kislángi önkormányzat időről időre egy kis múltidéző rovattal jelentkezik a közeli és a távoli múltból.

Kecskés Zoltán

Kisláng épített öröksége a Jézus Szíve katolikus templom

Fotó: Fehér Gábor /Archív

Ezúttal az egyik szakrális épületük kerül a központba, ami azért is érdekes, mert a lakók anno ezt választották a települést bemutató sorozatunkban a község legjellemzőbb épített örökségének. Ráadásul esélyes, hogy a megye 108 települése közül elhódítsa a megye épített öröksége címét.

Az építmény nem más, mint a Jézus Szíve római katolikus templom, melynek történéről emlékeznek meg a közösségi oldalukon. Mint írják a kislángi katolikus templom 1907-1908-ban épült fel. Az építési anyagot: téglát, meszet, fát, cserepet Zichy János, a volt nagybirtokos adományozta a községnek, de 45 ezer koronát is kifizetett a templom építőinek. A lakosság 1907 elejétől az építőanyag fuvarozásában vett részt. A kőművesek 1907. szeptember 17-én kezdték meg a munkát - az építőmester a székesfehérvári Szabó Ferenc volt. Az építők két hónap alatt tető alá hozták a templomot, hiszen november 10-e körül már cserepezésről intézkedtek. Az épület vakolását november 22-én kezdték. Az építkezés befejezése 1908. május 17-én történt - e napon helyezték fel a keresztet a toronyra. (Részletek alább olvashatók)
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában