Itthon imával segítik a Törökországban küzdő mentősöket

2023.02.10. 19:59

Már túl a kritikus 100 órán (videó, galéria)

Itthon imával segítik a Törökországban küzdő mentősöket, de kérik Isten segítségét a túlélők és a szerencsétlenül jártak érdekében is. Még mindig nem adták fel a reményt Antakyában sem.

Tihanyi Tamás

Egyre fogy a remény, de még mindig kutatnak az élők után

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

– Túl vagyunk a kritikus száz órán, amióta az első földrengés történt Törökországban – mondta Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, aki rendszeresen elkíséri a mentőegységet a katasztrófák helyszínére és általában ilyenkor humanitárius koordinátor szerepel vállal. – Nagyon örültünk annak, hogy az első három napban hét túlélőt tudtunk kimenteni a romok alól. Az elkövetkező időszak azonban nagyon-nagyon nehéz lesz a túlélők számára: mínusz 5-7 fokos hideggel kell szembe nézniük éjszaka és rengeteg utórengés teszi kétségessé azt, hogy azt a kicsi területet, ahová beszorultak, épségben hagyja-e a súlyosan megsérült épület. Csodával lesz határos, ha az elkövetkezendő időszakban élő embert lehet találni, bár munkatársaim nagy erőkkel dolgoznak, kereső kamerákkal és kutyákkal igyekeznek megtalálni pénteken délután is egy olyan esetleges túlélőt, akiről a helyiek azt gondolják, hogy a romok alatt van.  

Hatalmas segítséget jelentenek a keresőkutyák, igazi hőstetteket hajtottak végre 
Fotós: Baptista Szeretetszolgálat

A baptista mentők számára sok megható pillanat adódott a megfeszített munka közepette. Ilyen volt például annak az édesapának az esete, aki 48 órán át beszélt a kisfiához és a kiskányához, tartotta bennük a lelket addig, amíg a magyar mentők mindhármukat ki tudták emelni a romok alól. Soha nem felejtik el azt az unokát sem, aki sírva kérte a magyarokat, nézzenek meg egy házat, mert szerinte a nagymamája még él. Tizennégy órán át, két födémet átvágva, huszonöten dolgoztak érte, de őt is sikerült megmenteni.  

A Rescue24 mentőcsapat jelenleg nyolc keresőkutyával dolgozik. Kiss Ágnes Dámával, Kröpfl Erzsébet Amusanté-val, egy-egy francia juhásszal. Vincellér Tibor, Mezősi Tamás Lángossal, illetve Trafival, Mező Marcell Black-el, ők labrador retrieverek. Löchner Zsuzsa, Pinkóczi Diána és Szabó Gábor a Scott, Kevlár és Gogo névre hallgató belga juhász fajtákkal kutat egyre csökkenő esélyekkel a túlélők után.  

Mint mindenkit, így a Fejér vármegyei iskolák diákjait is foglalkoztatja a hét eleji törökországi földrengés. Keresik az információkat, a híreket a történtekkel kapcsolatban.  

A seregélyesi általános iskola udvarán Kovács Dániel iskolalelkésszel közös imádságra gyűltek össze a tanulók a pénteki nagyszünetben 
Fotós: Demeter Marianna 

– A földrengés geológiai okait a tanórákon többnyire megbeszéltük, de sokat foglalkozunk az emberi oldallal is. Az áldozatokkal, hozzátartozóikkal, a romok alatt rekedt, szerencsétlen sorsú emberekkel, akik várják a csodát, a segítséget. Büszkék vagyunk rá, hogy a mentésben részt vevő szakemberek között ismét jelen vannak a Baptista Szeretetszolgálat specialistái is – mondta Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója. – Csütörtökön este az interneten olvastuk egy, a földrengés sújtotta területen élő négygyermekes magyar anya történetét, aki saját lélekjelenlétének köszönheti, hogy gyermekeivel együtt életben maradt. Arra a kérdésre, hogy a magyarok milyen módon tudnak esetleg segíteni a családon, az anyuka azt felelte: „Aki csak tud, imádkozzon értünk!”. 

E gondolat jegyében a seregélyesi iskola diákjai és tanárai a mai nagyszünetben közös imádságra gyűltek össze az udvaron. Az imádságot Kovács Dániel iskolalelkész vezette. Kérték Isten segítségét, hogy a törökországi és a szíriai földrengés még élő áldozatait ki tudják menteni a segélyszervezetek mentősei a romok alól. 

 

Ha támogatná a mentőcsapat munkáját, ezen a számlaszámon várjuk a felajánlásokat: 

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 

Számlaszám: UniCredit Bank 10918001-55555555-55555555 

Közlemény: Törökországi földrengés  

Online adományozási lehetőség a szervezet honlapján lehetséges. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában