Frissen Fejérből

2023.02.17. 13:49

Kivághatnak-e csak úgy egy fát egy társasház belső udvarában? (videó)

Székesfehérvár egyik társasházából kereste meg portálunkat egy lakó, aki elmondása alapján ma délelőtt szembesült azzal, hogy az ingatlan belső udvarán kivágnak egy több mint húsz esztendős fenyőt.

Baráth Eszter

Fotó: Tóth Réka

– Reményeink szerint hamarosan elkezdődik a társasház tetőszerkezetének felújítása. Erről a lakógyűléseken természetesen többször is volt szó, megszavaztuk, amit meg kellett – kezdte a történetet P. A., az épület egyik lakásának tulajdonosa. Elmondása szerint a probléma nem is ezzel van, hanem azzal, hogy az udvaron most – részben a felújítási munkálatokkal indokolva – kivágnak egy fenyőt. – A mai napon úgy történik ennek a fának a kivágása, hogy a társasház erről nem hozott döntés. Nem szavaztuk meg, hogy ezt a fát kivágatjuk, vagy nem vágatjuk ki – fogalmazott a lakó. P. A.-tól úgy tudjuk, egy nappal a fa kivágása előtt elektronikus úton tájékoztatták a lakókat a munkálatokról, mivel azonban ő akkor nem olvasta a leveleit, csak később szembesült vele.
A lakóban, mint mondja, több kérdés is felmerül a történtekkel kapcsolatban, például a környezetvédelem és a szabályok betartása terén, de leginkább azt nem érti, hogyan születhet döntés egy ekkora kérdésben a közösség megkérdezése nélkül. – A vállalkozó egyébként kapott felhatalmazást a lakóközösség elnökétől és a közös képviselőtől, de ők úgy kérték fel a vállalkozót, hogy a házban erről nem született határozat, nem történt szavazás – fogalmazott P. A., akinek információi szerint egy ilyen beavatkozás végrehajtásakor több szabályt is be kell tartani. Elmondása szerint úgy tudja, három árajánlatot kell kérni egy-egy ilyen esetben, ez azonban nem történt meg. A lakó úgy fogalmaz, elképzelhető, hogy ez a fa, vagy annak egy része útban lehetett a tetőfelújítás miatt, ugyanakkor úgy gondolja, ezt akár gallyazással is meg lehetett volna oldani.


A társasház képviselői a témában nem kívántak nyilatkozni, de információink szerint a lakóközösség tagjai között vannak, akik hosszú ideje kérik a több mint húsz éves fa kivágását, mivel annak gyökere tudomásuk szerint a közvetlen szomszédságában álló épületet is veszélyeztetheti. Úgy tudjuk, a tető felújításához állványokra van szükség, ami a fa mellett nem férne el. A társasházban élők közül néhányan pedig azt emelik ki, véleményük szerint a hasonló konfliktusokat a közösségen belül kellene megoldani.
A tisztánlátás érdekében, hogy milyen szabályok vonatkoznak egy ilyen esetre, megkerestünk egy, a témában járatos jogászt, illetve – habár ez egy társasházon belüli ügy – a székesfehérvári önkormányzattól is kértünk tájékoztatást, véleményük szerint mi a helyes eljárás az ilyen jellegű ügyekben. A témát reményeink szerint ezekkel az általános kérdésekkel és válaszokkal folytatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában