Frissen Fejérből

2023.02.13. 13:03

Kiszóródott a hulladék - kinek kell feltakarítani?

Hetente 24 ezer ingatlan elöl viszi el a szemetet a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Kft.. A kukák állapota, a zsákok minősége és töltöttsége is befolyásolja azt, mennyire szóródik ki a szemét szállítás előtt. De vajon a földön maradó hulladék eltakarítása kinek a feladata? Ennek jártunk utána.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Fotó: Shutterstock

A Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Kft., azaz a VHG a Velencei-tó vonzáskörzetének hulladékszállításért felelős társasága. Közel 20 éve végzik a szolgáltatást, melynek során nem első alkalommal merül fel a kérdés: kinek a feladata feltakarítani a kihelyezett hulladék elszállítása után ott maradt szemetet? A szolgáltatóé vagy az ingatlan használójáé? Erre kerestük a választ Kovács Attilánál, a VHG ügyvezetőjénél.

- Hetente 24 ezer ingatlannál szolgáltatunk, így időnként felmerül a lakosságban ez a kérdés. Első körben le kell szögezni, hogy az ingatlan tulajdonosának vagy használójának a szállítási napon kellő időben ki kell helyeznie az edényét. Nálunk kétféle megoldás van: az állandó lakosoknak szabvány hulladékgyűjtő edényeket kell használniuk, amelyekbe csak a kommunális, szelektív és zöld hulladék kerülhet. Ennek keveréke nem kerülhet bele, a kollégáim ezt észlelve egy cetlit tesznek ki, felhívva a figyelmet erre a tényre és ott hagyják a szemetet. Kötelező tehát a szelektivitást betartva, szállításra alkalmasan kitenni a kukákat. Az üdülőktől nem kérjük a kukákat, ebben az esetben megfelelő teherbírású zsákba tehetnek ki maximum 17 kilogrammnyi hulladékot. Ám mindkét esetben lényeges, hogy a hulladékgyűjtő szóródásmentesen legyen zárva, az nem lehet lyukas vagy törött. Ennek megfelelően a benne tárolt hulladék sem eshet ki a földre.

Persze mégis sokszor előfordul, hogy a megemelt kuka lyukas, a zsákok túltöltöttek vagy nem rendesen zártak.

- Ebben az esetben nem a szolgáltató dolga a takarítás. Ám ha munkavégzés közben, tehát a mi hibánkból szóródik ki a hulladék, akkor nekünk kell összetakarítani a szemetet – szögezte le az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában