Megemlékezés

2023.02.11. 15:00

Hol sírjaik domborulnak - a Vértesben elesett hősök előtt hajtottak fejet (videó, galéria)

A múlt szombati szélvihar miatt elmaradt megemlékezést most szombaton tartották meg a vérteskozmai út mellett álló kettős keresztnél. Idén immár tizedik alkalommal hajtottak fejet a Vértesben elesett katonák emlékére.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az idei megemlékezés a megújult emlékmű tövében zajlott. A keresztet 2013-ban a vértesi harcokban a második világháború honvédő küzdelmeinek idején hősi halált halt honvédek tiszteletére állította Vérteskozma közelében a Vérteserdő Zrt., amely idén januárban a Vértes Kozma Alapítványt bízta meg az emlékmű felújításával.

A harcok során hősi halált halt katonák emlékét a háború utáni kommunista rendszer sem tudta eltörölni, bár hosszú évekig nem lehetett beszélni tetteikről, arról a kitartó és hazafias küzdelemről, amellyel harcoltak és életüket adták ezért az országért. Ám ezek az idők elmúltak és most már szabadon emlékezhetünk. Itt kell megemlíteni Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnökének mintegy két évtizedes munkáját, amelynek köszönhetően sikerült nevesíteni azokat a huszársírokban fekvő katonákat, amelyek ma a Vértes területén találhatók és amelyek közül ma már egy gondozatlan sincs. 

Őrájuk emlékeztek szombaton a megjelentek, közöttük Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő és a környező települések polgármesterei. Az elhunytakért Ugrits Tamás, pasztorális püspöki helynök mondott imát. 

Az esemény végén tartották a Káptalan-kúti parkolóban létrehozott Capa110 szabadtéri kiállítás hivatalos megnyitóját is, amelyről itt írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában