A kormány 16 milliárd forintot finanszíroz

2023.02.02. 09:00

Hat hónap esély a Dunaferrnek

Sajtóközleményt adott ki szerda este a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke Molnár Krisztián, mely szerint sikerrel egyeztettek Magyarország Kormányával a Vasmű dolgozóinak érdekében. A segítő finanszírozás gondolatát Mészáros Lajos, a terület országgyűlési képviselője terjesztette elő a magyar kormánynak.

nzp

A martinászok bérét is biztosítja fél évig a kormány

Fotó: SzZsE

Molnár Krisztián közleményében leszögezte, hogy hónapok óta küzdenek Mészáros Lajossal, a terület országgyűlési képviselőjével, hogy sikeresen egyeztessenek a 4200 vasműs dolgozó és azok családjának érdekében és a Dunaferr megmentéséért. Ahogy Molnár Krisztián kifejtette: „még ha elég kilátástalannak is tűnt ez a helyzet, hiszen éppen a privatizáció okán immár egy ezer sebből vérző magáncégről van szó.” A tegnapi napon mégis áttörést értek el. 
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap fogadta Szepessy Gergőt, a Vasmű dolgozóját, Fejér vármegye elnökét, Dunaújváros országgyűlési képviselőjét, és bejelentette, hogy az egyeztetések sikerrel jártak. A magyar kormány döntése megszületett, ami alapján Magyarország Kormánya megfinanszírozza a Dunaferr dolgozóinak bérét hat hónapra, ezzel biztosítva az újvárosi családok egzisztenciáját erre az időre.
„Magyarország Kormánya 6 hónapra megfinanszírozza a dolgozók bérét, ami jelenleg több mint 16 milliárd forintos összeget tesz ki. Mondanom sem kell, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben milyen hatalmas segítségnyújtás ez miniszterelnök úr és Magyarország Kormánya részéről!” – áll Molnár Krisztián közleményében. 
A Fejér vármegyei elnök kitért arra is, hogy a jelenlegi jobbikos polgármester korábban azt mondta: „A Vasmű folyamatos hanyatlása a Gyurcsány Ferenc és kormánya által 2004-ben végrehajtott rablóprivatizációval vette kezdetét.” A közgyűlés elnökének közleményéből kiderül, hogy Pintér Tamás, Újváros polgármestere akkor még „lehazaárulózta” saját szövetségeseit, és „jelenlegi főnökét, Gyurcsány Ferencet  pedig börtöncellába küldte volna…” Ugyanez a Pintér ma a kormányra mutogat a Vasmű helyzete miatt. 
Miközben az akkori „privatizáció” eredménye lett, hogy „a működésre és fejlesztésre fordítandó milliárdokat »kitalicskázták«, ezzel előidézve a kezelhetetlen adósságállományt, környezetkárosítást és a dolgozók bérének akadozását, kimaradását.” 
A 16 milliárdos kormányzati finanszírozással kapcsolatban Molnár Krisztián elnök leszögezte: „Ez még nem azt jelenti, hogy megmenekült a Vasmű, hanem azt, hogy esély van rá, hiszen ez alatt az idő alatt egy új befektető megmentheti a gyárat…” Mindeközben Pintér Tamás és csapata a Karmelita kolostor előtt látszat-sajtótájékoztatót tart, semmit sem téve a Vasműért és dolgozóiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában