Megemlékezés

2023.02.03. 10:00

Három sportlegenda, három születésnap (galéria, videó)

Három kiváló sportember emléke előtt tisztelgett csütörtökön délután a székesfehérvári székhelyű Aranycsapat Alapítvány a fővárosi Szent István Bazilikában. Lóránt Gyula száz éve, 1923. február 6-án, Grosics Gyula 1926. február 4-én, Wichmann Tamás pedig 1948. február 4-én született.

Tihanyi Tamás

Kásler Miklós miniszteri biztos Kű Lajossal elsőként koszorúzott Grosics Gyula sírhelyénél

Fotó: Tihanyi Tamás

Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus még miniszterként dolgozott, amikor kiállt az 1952-es Helsinki olimpia tiszteletére elkészült és felavatott székesfehérvári emlékmű megvalósítása mellett, majd amolyan fővédnökként támogatta a kezdeményezést. Ma már miniszteri biztos, és ő is ott volt a Szent István Bazilikában Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművésszel, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondóval, zeneszerzővel, ifjabb Papp Lászlóval, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fiával, Takács Jánossal, Pákozd korábbi polgármesterével, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság képviselőivel és másokkal.

Sokan fontosnak tartották, hogy ott legyenek a bazilikában. Az első sorban balról jobbra: ifjabb Papp László, Németh Nyiba Sándor, Kásler Miklós, Kű Lajos és Melocco Miklós
Fotós: Tihanyi Tamás

Kű Lajos, a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója, aki a belga FC Bruges színeiben BEK-döntőt játszott a Liverpool ellen, az Aranycsapat Alapítvány elnöke idézte fel a három sportoló életét, pályafutásának számos felejthetetlen pillanatát. A győzelmekről, az ötvenes évek megpróbáltatásairól, a csalódásokról és a hőstettekről beszélt. Személyes élményekkel, humoros történetekkel, sok fontos életrajzi elemmel átszőtt beszámolója élvezetes múltidézésnek bizonyult. „A foci mindenek felett!’, emelte fel a hangját, de nem feledkezett el a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamásról, a kiváló kenusról és barátról sem.

Tolcsvay Béla énekelt, majd Döbrentei Kornél író szólt a megjelentekhez. „Csak azt követik mások, aki képes Isten segedelmével, szabad akaratából kiemelkedni a többi ember közül”, szögezte le az író, utalva arra, hogy a három nagyszerű sportember nem csak a sport világában, de a hétköznapokban is példaképpé vált. Majd azt az írását olvasta fel, amit a Kű Lajos szervezésében létrejött Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság egyik eseményére fogalmazott meg. A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Sipos Jenő beszélt, hangsúlyozva, mennyire fontos a szövetség számára, hogy megőrizze az Aranycsapat egykori legendáinak az emlékét és példát állítson a fiatalok elé. Ezután Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, edző, költő, zenész és zeneszerző mondta el Aranycsapat és Messiás című versét. Végül Bogyay Elemér egykori ötvenhatos forradalmár, a kanadai magyar emigráció jeles képviselője egészítette ki Kű Lajos beszámolóját néhány gondolattal, majd felidézte azt a napot, amikor Puskás Ferenccel elkészíthette az első madridi interjút.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke idézte fel a három nagyszerű sportember pályafutását
Fotós: Tihanyi Tamás

A megemlékezést a 100 tagú cigányzenekar jóvoltából hegedűszó, majd a Szózat és a Székely Himnusz dallama zárta, mielőtt koszorúk, virágok kerültek volna Grosics Gyula emléktáblája alá, aki a bazilikában nyert örök nyugalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában