Ma már természetes

2023.02.03. 21:00

Fél évszázada megyeszékhelyünk irányítószáma: 8000

Idén ötven éve, hogy bevezették hazánkban az irányítószámokat.

Hajdú Marianna

Illusztráció!

Forrás: Pexels.com

Érdekes, hogy irányítószámokat először az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban vezettek be 1932 decemberében. Németországban 1941-ben, Argentínában 1958-ban, az Egyesült Királyságban 1959-ben, az Amerikai Egyesült Államokban 1963-ban, és Svájcban 1964-ben vezették be. Magyarországon a négyjegyű irányítószámokat 50 évvel ezelőtt, pontosabban 1973. január 1-jén vezették be, amely nagyban segíti a postai küldemények rendeltetési helyének csoportosítását.

A főváros az 1-es számot kapta, a 2-es Budapest környékét jelöli, majd az óramutató járásával megegyező sorrendben kerültek kiosztásra a további számjegyek. Székesfehérvár a Balaton környéki 8-as körzetbe tartozik, de ez nem minden Fejér megyei településre igaz. Velence például már a Budapest környékét jelölő 2-es irányító körzet számát kapta.

Az irányítószám bevezetését követően időbe tellett, mire mindenki hozzászokott: a postai küldemények címzésének elengedhetetlen adatává vált. 

Megtaláltuk az 1973-as reklámfilmet, amit az irányítószámok bevezetését követően készített a Magyar Posta:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában