Látványos parkosítás

2023.02.27. 16:30

Amit kivágtak a Budapest-Balaton kerékpárút miatt, azt a palotavárosi tavaknál pótolták

Még nagyon fiatal az a több száz facsemete, melyek a palotavárosi tavaknál egy látványos parkosítás eredményeként növögetnek a horgásztó mellett. Kiderült, miért pont ide ültették őket és az is, mit tesznek túlélésükért a szakemberek.

Amerre a szem ellát, fiatal facsemeték növögetnek a palotavárosi tavaknál

Fotó: S. Töttő Rita

Igazán szívmelengető látvány a palotavárosi horgásztavak mentén annak a több száz fiatal facsemetének a látványa, amely pár évtized múlva igazi kis erdőséggé nőheti itt ki magát. Amerre a szem ellát, vékonyka kis fákat lát a látogató, melyekhez vízadagoló zsákokat erősítettek. Mint kiderült, Székesfehérvár Városgondnoksága tavaly, a tavaszi és az őszi növénytelepítési időszakban is ültetett erre a területre csemetéket – árulta el a feol.hu-nak Bozai István városgondnok.

- Ezek a Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári bevezető szakaszának kiépítése kapcsán kivágott fák pótlásai. Tavasszal 266 darab fa, ősszel pedig 70 darab fa került elültetésre, melyek magas kőris, juharlevelű platán, valamint nagylevelű hárs fafajokból tevődnek össze. A nagy darabszám miatt elsődleges szempont volt, hogy a fák ugyanarra a területre kerüljenek, mivel ilyen sok fa különböző helyekre való szétosztása hatalmas és sokkal költségesebb munka lett volna. Arról nem is beszélve, hogy a kiterjedt közműhálózat miatt a város központi helyein már sajnos nem lehetséges a faültetés a védőtávolságok betartásával. A palotavárosi tavak környezete közművektől viszonylag mentes terület, emiatt az elmúlt évekhez hasonlóan, várhatóan a jövőben is számos faültetési program fog megvalósulni a város ezen részén – foglalta össze a városgondnok.

Szívesen sétálnak a környékbeliek a park szélén is, ahol pár évtizeden belül igazi kis erdőség lehet
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Az eltelepített fák nagyon fiatal csemeték, 12/14 illetve 10/12 törzskörméretűek, így még nagyon sok évnek kell eltelnie, mire ezek a növények árnyékot adó nagy fává cseperednek. Oxigéntermelésükkel azonban addig is hozzájárulnak a városrész levegő minőségének javításához.

- Minden fát indítómetszésben részesítettünk – tette hozzá Bozai István -, ezzel is serkentve az ültetés utáni gyökérműködést. Ezen kívül öntözőzsákkal is elláttuk őket, így egyrészt könnyebb a fák vízutánpótlásáról gondoskodni, másrészt a víz fokozatosan szivárog le a gyökérzónába. Ez különösen a forró nyári időszakban nagyon kedvező, mivel a kijuttatott vízmennyiség teljes egészében hasznosulni tud.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában