Mára már szinte minden kapcsolódó dokumentum nyilvános

2023.02.08. 07:00

A Kennedy-gyilkosság történetét ismerhette meg a fehérvári közönség

Sokan voltak kíváncsiak John Fitzgerald Kennedy halálának körülményeire. Hahner Péter történész, a Mathias Corvinus Collegium-Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetője az Egyesült Államok egykori elnöke ellen elkövetett merénylet részleteiről számolt be Székesfehérváron tartott előadásában.

Baráth Eszter

Hahner Péter előadása során azt is megmutatta, hogyan ült Kennedy az autóban, amikor a lövések érték

Fotó: Fehér Gábor

Az MCC előadóterme ismét szűkösnek bizonyult, hiszen pótszékekre is szükség volt ahhoz, hogy minden érdeklődő helyet tudjon foglalni. Talán ez nem is véletlen, hiszen egy olyan esemény részleteibe avatta be a hallgatóságot Hahner Péter, ami sokak számára ma is rengeteg kérdőjelet tartalmaz.
A világ legjobban kivizsgált eseménye – így fogalmazott a gyilkossággal kapcsolatban a történész. A számos vizsgálatnak köszönhetően pedig most a székesfehérvári közönség rengeteg információval lett gazdagabb. Az elnököt különböző szituációkban, vagy éppen a feleségét a merénylet után és férje temetésén bemutató képek mellett érdekes térképeket is láthattak a nézők. Ilyen volt például az, amely a gyilkos útvonalát ábrázolta abban az épületben, ahonnan a végzetes lövést leadta, amin pontosan látható volt, hogyan közlekedett a tankönyvraktár emeletei között.
Az elnök halálának körülményei mellett Hahner Péter többek között arról is beszélt, az elkövető, Lee Harvey hogyan ölte meg azt a rendőrt, aki a merénylet után felismerte, és végül hogy lett a gyilkosság áldozata Kennedy gyilkosa.
Az egykori elnök halálával kapcsolatban rengeteg összeesküvéselmelét látott napvilágot az évtizedek során. A feltételezett elkövetők listája mondhatni végtelen. A hosszas és részletes vizsgálatok eredményei viszont azt mutatják, Lee Harvey követte el, méghozzá egyedül. Hahner Péter elmondása szerint a korábban titkosított vizsgálati anyagok csupán 2 százaléka nem ismert még a világ számára. Véleménye szerint, az abban található adatok, amelyek hamarosan szintén a nyilvánosság elé kerülnek, már nem fednek majd fel olyan információkat, amelyek megváltoztatnák az ügy meghatározó részleteit.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában