Sok volt a vita a képviselők között

2023.02.03. 10:17

A jövőben akár büntetést is kaphat az, aki a bekötőúton akar Szárra behajtani

Több évtizedes probléma végére kerülhet pont, ha végre hatékony megoldást találnak a Béke utca forgalmának kordában tartására Száron. Többek között erről is tárgyaltak a képviselők a legutóbbi testületi ülésen.

Borsányi Bea

Tavaly tavasszal állagmegóvási munkákat végeztek a tájháznak vásárolt épületen, de a felújítására még várni kell

Fotó: Archív (PT) / Fejér Megyei Hírlap

A 8126-os úton Csákvár felől Bicske irányába közlekedve, Bodmér után nem sokkal létezik egy keskeny bekötőút, amely a faluba visz, egészen pontosan a Béke utcához ér be. Ezt a nagyjából 2 kilométeres, önkormányzati tulajdonban lévő útszakaszt sokan ismerik és használják. Errefelé autózva valóban meg lehet spórolni némi időt és néhány kilométert. Csakhogy – és ez jelenti a Béke utcában, illetve a fő útra tovább vezető Móricz Zsigmond utcában lévő 55 házban élőkre nézve a problémát – ezt az utat használja manapság szó szerint mindenki. A forgalom pedig áthalad az egész falun, többek között a játszótér mellett is. 

- Az ott élőknek elegük lett és szakértők segítségével komoly, közel 30 oldalas tanulmányt készítettek, amiben javaslatokat is tettek a probléma megoldására. A forgalomszámlálásból kiderült, van olyan nap, amikor több mint ezer gépjármű halad át az utcán, köztük számos kamion, teherautó és busz, amelyek így akarják elkerülni a számukra fizetős 1-es főút egy szakaszát. A kitett, behajtást korlátozó táblákkal láthatóan nem értünk célt, így nem maradt más hátra, mint komolyabb intézkedéseket bevezetni – mondta Németh Norbert, polgármester. 

A megoldás valószínűleg az úthasználatra vonatkozó új, közterületi szabály megalkotása és egy olyan közterületfelügyelő alkalmazása lesz, akit ellenőrzési joggal ruháznak fel, így számonkérheti a bekötő útra történő behajtás jogosságát, sőt adott esetben bírságolhat is.  Nyilván lesznek olyanok – így pl. a szomszédos Bodmérról átjárók, akik iskolába, óvodába hordják gyermekeiket, vagy boltba mennek át Szárra, vagy a mezőgazdasági munkát végző traktorosok -, akik továbbra is használhatják az utat. Végső esetben rendszámfelismerő rendszerrel ellátott sorompót építenek ki.

A testületi ülés további részében tárgyalták a sportcsarnok üzemeltetését, amely az elvégzett kimutatások alapján nem gazdaságos, sőt a polgármester szerint téli nyitva tartása veszélyeztetheti a falu anyagi tartalékait is. Végül úgy döntöttek, a nagymértékben megemelkedett fűtési költségek miatt a bérleti díjakat is nagyobb mértékben fogják felemelni.

Komoly vita alakult ki az önkormányzat által néhány éve vásárolt tájház eladásának kérdésében is, amelyre vevő jelentkezett. Ám az épületet az önkormányzat 24 millió forintért, pályázati pénzből vásárolta, amit eladás esetén vissza kell fizetnie, ráadásul a vevő csak 15 millió forintot ajánlott az ingatlanért. Ennek ellenére a képviselők egy része úgy gondolta, gazdaságosabb lenne eladni, mint megtartani és tájházként hasznosítani az ingatlant. Végül a megtartása mellett döntöttek. 

A folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban a képviselők arra szavaztak, hogy az önkormányzat tartalékaiból hajtsák végre a Magyar Falu programban mintegy 45 millió forinttal támogatott fejlesztéseket, amelyek között több utca aszfaltozása, járdaépítés és a hivatal udvarrendezése is szerepel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában