Irodalom, zene és tanulmánykötet bemutató

2023.02.04. 07:00

A 93 éve született költőre, Csoóri Sándorra emlékeztek Székesfehérváron

Csoóri Sándorra emlékeztek születésének 93. évfordulóján a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est folyamán többek között Csoóri Sándor unokájával és Kossuth-díjas költővel is találkozhatott a közönség, az évfordulón pedig egy tanulmánykötetet is bemutattak.

Baráth Eszter

Évről-évre megemlékeznek a zámolyi születésű költőről

Fotó: Fehér Gábor

A 2019-ben megalakult Csoóri Sándor Társaság évről-évre megemlékezik a Zámolyon született, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, esszé- és prózaíró Csoóri Sándorról. Nem volt ez másként idén sem, amikor is a társaság tagjai és az irodalomkedvelők összegyűltek Fehérvár belvárosában.
Az estet a költő unokája, Csoóri Sándor „Sündi” nyitotta meg zenei előadásával, majd Csengey Márton szavalatát hallgatták a jelenlévők. A technikának köszönhetően Csoóri Sándor is megjelent a teremben, a közönség egy vele készült interjú archív felvételének részletét láthatta a képernyőn.

Az estet a költő unokája, Csoóri Sándor "Sündi" nyitotta meg
Fotós: Fehér Gábor

– Csoóri Sándorról elmondhatjuk, hogy legismertebb és egyben legkedveltebb versei jelentős olvasótábort toborozva évtizedek óta magabiztosan járnak a szerző előtt, akár legrangosabb országos vagy Kárpát-medencei szavalóversenyek állandó szereplőiként is – mondta Csoóri Sándorról Vári Fábián László Kossuth-díjas költő. Egykori pályatársa szociográfiai és esszéíró pályafutásával kapcsolatban így fogalmazott: – Azt csak a feltételek nélkül kedvelt és tisztelt gondolkodóval, Hamvas Bélával tudnám párhuzamba állítani.
Vári Fábián László előadásában két verset is hallhatott a közönség. Míg az egyik Csoóri Sándor költeménye volt, addig a második egy, a költő nyolcvanadik születésnapjára, Váradi Fábián László tollából született alkotás.
A program során bemutatták a Csoóri Sándor 90, Csanádi Imre 100 címet viselő tanulmánykötetet, amely az első olyan kötet, melyet a Csoóri Sándor Társaság adott ki. – Néhány évvel ezelőtt Zámolyon emlékeztünk a 100 éve született Csanádi Imrére, illetve a 90 éve született Csoóri Sándorra. Erre a konferenciára nagy nehézségek árán került sor, hiszen a járvány akkor is közbeszólt, viszont 2021-ben sikerült a zámolyi református templomban megvalósítanunk ezt az emlékülést – mondta Bakonyi István irodalomtörténész, a Csoóri Sándor Társaság elnöke. Ennek a konferenciának az eredménye a ma bemutatott kiadvány, amely azon előadásokat tartalmazza, amelyek az emlékülésen elhangoztak.
Az estet Isabella Caussanel és Csoóri Sándor „Sündi”, az Ötödik évszak zenekar tagjainak rövid koncertje zárta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában