A tulajdonos kötelessége kitenni

2023.01.14. 07:00

Vértesbogláron januártól fokozottan ellenőrzik a házszám meglétét

Több településen, így például Vértesbogláron is ismételten felszólították a lakosokat, hogy akik még nem tettek eleget házszámtábla kihelyezési kötelezettségüknek, azok tegyék ezt meg. Bogláron a házszámok kihelyezését a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal 2023. január hó 1-től fokozottan ellenőrzi.

Borsányi Bea

A házszámot az utcafrontra néző helyen kell elhelyezni

Fotó: Archív (FG) / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonos feladata, hogy feltűntesse a házszámot. A házszám nem más, mint a belterületi ingatlanoknak (épületeknek és a beépítetlen telkeknek) a velük érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma. 

A vértesboglári önkormányzat arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében a tábla kihelyezését a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 naptári napon belül, a szükséges cserét pedig a hiány vagy megrongálódás észlelésétől számított 15 naptári napon belül a tulajdonos köteles elvégezni. A házszámtáblát a gyalogos kapubejáróval szemben állva, közterületről, illetve a magánútról jól látható helyen, a házfalra vagy a közterülettel határos kerítésre kell elhelyezni. A házszámtáblán a ház számozásán kívül a közterület neve is szerepelhet, más szót vagy szöveget azonban tilos szerepeltetni.

Házszámot kitenni nem azért kell, mert ezt törvény írja elő! Mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy pl. biztosan megkapja a postai küldeményeit, vagy baj esetén odataláljon hozzá a mentő, vagy a rendőrség.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában