Méltó helyen

2023.01.20. 19:00

Végleges helyére kerülhetett József Attila mellszobra Fehérváron (videó)

A József Attila úton, a költőhöz méltó helyre került József Attila szobra.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Lakossági kezdeményezésre és felvetésre indult el a folyamat, hogy József Attila mellszobrának méltóbb és szebb környezetet biztosítsanak. 2022. őszére jutott el odáig a szobor története, hogy megkezdődhetett a munka. Nem csak a szobornak az áthelyezése történt meg, de a körülötte elterülő zöld terület is megszépült. A városgondnokság kertészeti divíziója által hat darab oszlopos tiszafa is díszíti már a költő szobrát.

Az alkotás körülményeiről nem sok mindent lehet tudni. Az viszont bizonyos, hogy az elmúlt években egy nagyon eldugott helyre került a szobor, ami sem az alkotáshoz, sem József Attilához, a költőóriáshoz nem volt méltó.

– Talán az sem véletlen, hogy a magyar kultúra napja előtt két nappal történik ez az avatás. Ha van a magyar kultúrának, irodalomnak, költészetnek óriási alakja, akkor József Attila az – mondat beszédében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és egyben mindenkinek megköszönte az együttműködést a költő mellszobrának – talán most már – a végső helyére kerülésében.

Szabó Bakos Györgyné képviselő szerint, ez a mini ünnepség nem jöhetett volna létre, ha nincs a lakosság kezdeményezése és időről-időre nem hívják fel a figyelmet arra, hogy valami tenni kellene, valami nem jól van, változtassunk rajta. Ahogy fogalmazott: Kemény munka volt megvalósítani az elképzelést, de megérte.

Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester és Szabó Bakos Györgyné képviselő együtt helyezték el az első koszorút a költő szobra előtt
Fotós: Nagy Norbert / FMH

Az ünnepség végén Török Laura, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója mondta el József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét, majd Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester és Szabó Bakos Györgyné képviselő együtt helyezték el az első koszorút a költő szobra előtt, az új helyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában