NaTe 2023-as programjai

2023.01.08. 13:00

Szekeres Béláné hitvallása: Jó tenni, jó együtt lenni!

Eseménydús évet tudhatnak a háta mögött a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület, amely zászlajára tűzte ki a település hagyományainak őrzését, ápolását. 2022-ben annyi minden történt, hogy egy könyvbe is alig férne bele – mondta Szekeres Béláné elnök, aki egyebek mellett már a 2023-as esztendő terveit is összegezte.

Kecskés Zoltán

Szekeres Béláné és nagykarácsonyi társainak szívük egyik csücske a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás.

Fotó: Nagy Norbert/Archív

Így visszatekintve: hogyan foglalná össze a tavalyi év történéseit dióhéjban?

– A 2022-es évünk sok programmal és munkával telt. Egész éven át folytattuk a néptánc népszerűsítését. Táncházi elfoglaltságokat tartottunk az iskolában, óvodában, külhoni kapcsolataink vendégül látásakor. Tartottunk Kárpát-medencei civilkapcsolati találkozót Egerben, Magyarok a Kárpát-medencében címmel. Sikerrel zárult a Nagykarácsonyi NaTE Világító Adventi Ablakok rendezvényünk is, amely nagyon jó közösségépítő programnak bizonyult, mind a díszítők, mind az ablakvadászok körében.

Azt csiripelték a madarak: Alig köszöntötték az új évet, máris teljes erőbedobással dolgoznak.

– Ez valóban így van! Az elmúlt évek sikeres Nemzeti Együttműködési Alap által, valamint a Magyar Falu Falusi Civil Alap által elnyert pályázatainknak jelenleg folyik az elszámolása, amely nem kis feladatot ró ránk, de mindemellett nagyon hálásak is vagyunk eme lehetőségekért. Hiszen szerteágazó tevékenységeinknek biztos alapokat adnak.

2023. január 28. XXIII. Doni Hősök Emléktúra szakasz teljesítése következik. Immár harmadik alkalommal indul útjára a Nagykarácsony NaTE Menetszázad, a következő nemes célból: A Don-kanyarban 1943. január 12-én, a reggeli órákban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, melyet „urivi áttörés” néven jegyeztek be a magyar hadtörténet fekete könyvébe. A szovjetek megsemmisítő vereséget mértek a 2. magyar hadseregre, amely nagyrészt elpusztult. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre, vagy esett hadifogságba. A magyar társadalom kollektív emlékezetében mély nyomokat hagytak a veszteségek, ezért emlékezünk meg minden évben a doni hősök helytállásáról és hazájukért, nemzetükért tett áldozatvállalásáról.

Idén ismét teljesítik januárban a Doni Hősök Emléktúrát. Immár harmadik alkalommal indul útjára a Nagykarácsony NaTE Menetszázad.
Forrás: Egyesület

A 80 évvel ezelőtt történt események során a magyar hadsereg elveszítette technikai eszközeinek egészét, állományának mintegy 70 százalékát. A túlélők közül szinte mindenki megsebesült, fogságba esett vagy fagyási sérülést szenvedett, a visszatérők lelkébe pedig örökre bevésődtek a háború borzalmai.

Aztán amikor az ezredfordulón néhány fő, pontosan négy, végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá vált. És jelenleg a XXIII. Doni Hősök Emléktúrája indult útnak, melyen harmadik alkalommal vesz részt a Nagykarácsony NaTE menetszázad.

Az idei esztendőben a Budaörsi Német-Magyar Katonai temetőben helyezzük el tiszteletünk koszorúit és mécseseit a II. Világháborús Hőseink síremlékére, majd a Kő-hegyi Kápolna és a Sorrento sziklák gyalogos túrával való felkeresésével folytatjuk az emlékezést.

Egy kicsit vidámabb vizekre evezve. A vízkereszt ünnepével vége a karácsonynak és kezdődik a farsangi időszak, ami az Önök egyesületében is egy meghatározó időszak.

– Valóban! 2023. február 11-én rendezzük meg a Hagyományőrző Farsangi Bálunkat. Természetesen nemcsak saját örömünkre, hanem helyi és térségi civil szervezetek meghívásával, különböző néptáncegyüttesek fellépésével, táncházzal és az elmaradhatatlan hajnalig tartó táncos mulatsággal. Emellett 2023-as terveink között szerepel minden már hagyományosnak mondható rendezvényünk folytatása, úgymint: 1nap népviseletben, 1Úton-Mária út zarándoklat, Magyarok a Kárpát-medencében találkozó, Hungarikumok felkeresése. Mert ahogy eddig is vallottuk: Jó tenni, jó együtt lenni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában