MATASZ DON - 80 országos rendezvénysorozat

2023.01.14. 14:00

Nyolc háborús emlékmű előtt hajtottak fejet az emlékmenet résztvevői (galéria, videó)

Közel százan vágtak neki annak a 25 kilométeres túrának, amelyet a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete indított a doni katasztrófa 80. évfordulójára, a harcok áldozataira, hőseire emlékezve. A menet Zámolyról vágott neki a távnak.

Borsányi Bea

A Fejér Menetszázad a zámolyi hősi emlékmű megkoszorúzása után indult.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az 1943. januári urivi áttörés, a Don menti harcok hőseinek és áldozatainak emlékére Székesfehérvár középiskoláinak diákjaiból, aktív, nyugdíjas és tartalékos katonákból, valamint civilekből alakult meg az ideiglenes Fejér menetszázad a MATASZ DON – 80 országos rendezvénysorozat részeként. A menethez csatlakozott Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség székesfehérvári szárazföldi parancsnoka, valamint érkeztek katonák Németországból, Csehországból és Olaszországból is. A résztvevők legidősebbike, aki elmúlt 81 éves, is olasz volt.

A doni harcokra emlékezve egyébként minden év januárjában tartanak emlékmenetet. Idén 23. alkalommal vágtak neki a 25 kilométeres távnak - ebben az évben második alkalommal indultak Zámolyról -, hogy menet közben felkeressék az útvonalon található világháborús emlékhelyeket.

Az első állomás a Csákberény előtti II. világháborús páncélos emlékmű volt, majd következett a faluban a Hősök terén álló világháborús emlékmű. Csókakőn három helyszínen is mécsest gyújtanak a menet tagjai délután, mielőtt a tervek szerint 17.30 óra körül elérik végcéljukat, a móri Szent István téri II. világháborús emlékművet.

A MATASZ Fejér Megyei Szervezete a MATASZ DON-80 túrasorozat keretében január 20-án középiskolásoknak szervez emlékmenetet Székesfehérváron, majd február 4-én Várpalotán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában