Ollóval kimetszett jóslat

2023.01.25. 18:00

Nem volt kemény fagy, pedig kellene

Megtartották a hagyományos Vince-napi vesszővágást a Móri borvidéken. A hegyközség vezetője, Frey Szabolcs szerint a fagy nem károsította a vesszőket, de a tavalyi aszályos év annál inkább.

Palocsai Jenő

Frey Szabolcs hegybíró és Ambrózy Tamás Plébános közösen hívják segítségül a tudományt és a hitet a jó termés érdekében

Fotó: PJD/ FMH-archív

A mögöttünk álló, szeszélyes, napsütéssel és hóeséssel tarkított hétvégén tartották Móron a szőlő- és vesszőszentelés ceremóniáját a Kecske-hegy tetején álló, barokk kápolnánál. Az eseményen, illetve a metszésre ítélt sorok mellett, ahogy minden évben, most is a Brindisi Szent Lőrinc borlovagrend és a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete állt díszőrséget.

Az 1794-ben épült Szent Orbán kápolna mellett a Móri Borvidék Hegyközségének szakmai vezetője, Frey Szabolcs végezte el metszőollóval az ünnepélyes metszést, hogy megjósolja, milyen évnek nézünk elébe?

Az elvágott vessző, illetve a rügy vizsgálata megmutatja a szőlő egészségi állapotát, vagy akár a fürtkezdemények számát
Fotós: PJD/ FMH-archív

A levágott vesszőről és a kettémetszett rügyről azt mondta a hegybíró: -Nem károsodott a vessző, mert hát nem is nagyon volt olyan időjárás, ami árthatott volna neki. Azt meg lehet állapítani, hogy a tavalyi aszály miatt rövidebbek és vékonyabbak a vesszők, ugyanakkor elég jól beértek, hiszen jó idő volt ősszel.

Frey Szabolcs szerint szükség lenne még téli időre, tartós, kemény fagyra, a rovarok és az egyéb szőlőbetegségek miatt. A gombák, azon belül is leginkább az Ezerjó jövőjét fenyegető lisztharmat áttelelő képletei ellen kiváló védekezés lenne néhány tartósan hideg, egymást követő éjszaka és nappal.

Czahez Gábor önkormányzati és Törő Gábor országgyűlési képviselő is részt vett az eseményen
Fotós: PJD/ FMH-archív

A Kecske-hegy tetején tartott hagyomány, a szokásoknak megfelelően némi harapnivalóval egybekötött borozgatással zárult, ám előbb Ambrózy Tamás szólt a gyülekezethez, majd az Úrhoz. Utóbbinak áldását kérte a plébános a vágott vesszőkre, a szőlőskertekre és persze az abban munkálkodó gazdákra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában