Kodolányi szabadegyetem

2023.01.30. 18:15

Nem csak szaktudással, de fontos kompetenciákkal is felruház a diploma

Miért fontos a tudomány és a felsőoktatás a 21. században? – ezt a kérdést járta körbe a Kodolányi János szabadegyetem soron következő előadása, illetve az azt követő beszélgetés, amelyet ezúttal is Vargha Tamás miniszterhelyettes moderált.

Borsányi Bea

A témához a bevezető előadást ezúttal is Szabó Péter, a Kodolányi Egyetem rektora tartotta

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Péter, az egyetem rektora bevezető előadásában röviden végig vette a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatának alakulását a történelem folyamán. Egy képletes példával kezdte: az I. világháború végén kitört spanyolnátha járványban többen haltak meg, mint a háborúban, mivel a tudomány még nem állt azon a fokon, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon egy váratlanul előállt helyzetre. A Covid19 járvány kapcsán azonban már látható volt a tudomány magasfokú fejlettsége, aminek köszönhetően az orvosok számos életet tudtak megmenteni. Ez azt is alátámasztja, hogy nem a tudomány fejlődését kell megakasztani, hanem alkalmazkodni kell hozzá. A felsőoktatás pedig az a társadalmi alrendszer, amely leginkább képes ezt megtenni – állapította meg az előadás elején a rektor, akitől azt is megtudta a hallagatóság, hogy az évszázadok folyamán több, nagy átalakuláson is átesett a felsőoktatás világszerte. 

A képzés megreformálása legutóbb a 20-21. század fordulóján vált szükségessé, amikor a kreativitás ugyanolyan fontossá vált egy-egy szakterületen, mint a szaktudás. Ennek a kettőnek az ötvözete sikeres karriert eredményezhet a modern világban. A mai diplomák már nem csak szakmai tudást adnak, de a hallgatókat olyan kompetenciahalmazzal is felruházza, amellyel a diplomás egyén gyorsan képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a gyorsan fejlődő tudományhoz.

Szabó Péter olyan érdekességeket is megosztott előadásában, mint, hogy Magyarországon nincsenek diplomás munkanélküliek, vagy, hogy az értelmiség aránya nagyjából 5 százalékra tehető. 

A rövid áttekintést követő beszélgetés vendége ez alkalommal György László, kormánybiztos volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában