Új szín: a bátor sárga

2023.01.05. 16:00

Közlekedési lámpa haladóknak Fehérváron

Érdekes „felosztású” közlekedési lámpa hökkentette meg az embereket a napokban Fehérváron. Az egyik közösségi oldalon indult el a találgatás, mi lehet a rejtélyes negyedik szín?

Hajdú Marianna

Mi lehet a negyedik szín: a "bátorsárga" vagy a "kiváltságoskék"?

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az elmúlt időszakban egyre több helyre szereltek fel Fehérváron a közlekedési lámpák mellé úgynevezett visszaszámlálókat. Ezek a szerkezetek abban segítenek, hogy az ember hamarabb sebességbe tehesse az autóját, így az indulás gyorsabb, s összességében többb autó fér át a zöld jelzésen. 

Van azonban egy lámpa, mégpedig a fehérvári murvás parkoló melletti útszakaszon, ami nagyban eltér a többi – hagyományosan három színből álló – közlekedési lámpától. Ez a lámpa ugyanis nem három, hanem sorban egymás alatt négy egységből áll. Az arra közlekedők közül sokan tették fel a kérdést: vajon mi lehet a negyedik szín? 

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A legalsó lámpa jelenleg nem működik, csak a hagyományos három szín, de éppen ez ad okot a találgatásra, vajon milyen elven működne a négy szín?

Ez lenne a "bátorsárga”, kifejezetten haladóknak vagy a városi rally kedvelőinek? Zöldről sárgára váltva figyelmeztet, hogy hamarosan pirosra vált, majd jön a “bátorsárga” esetleg “rózsaszín”, aminek a jelentése: itt egy nagy gázzal még a vonóhorog is átfér, mielőtt pirosra vált?

Vagy visszafelé, az indulásnál hogyan értelmezzük? Piros a “bátorsárgával”: ideje letenni a szendvicset vagy befejezni a kesztyűtartóban való matatást? 

Mivel a negyedik szín nem működik, a funkciója sem ismert. Talán valóban egy új szín került a forgalomirányításba, a kék, ami ritkábban működik, mint a zöld: olyan kiválasztottak részére, akik az autópályán és egyirányú utcában is tolathatnak.

Félretéve a viccet, felthetően itt is egy visszaszámlálóról lehet szó, csak amíg más lámpáknál a szerkezet nem kapcsolódik a lámpatesthez, itt igen. Mindenestre kíváncsian várjuk a munkába állását!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában