Frissen Fejérből

2023.01.20. 14:01

Körülölelték a templomot Szent Sebestyén napján (képgaléria, videó)

Fogadalmi ünnepre ébredt január 20-án Székesfehérvár, Felsővárosban pedig több programmal és szentmisével is megemlékeztek az őseink által több száz éve tett fogadalomra. A délelőtt folyamán jól látszott, hogy ez a nap a városrészben élő minden korosztály számára fontos dátum – a naptárban és természetesen szívükben is.

Baráth Eszter

A gyerekek örömmel fogadták a finomságot

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Több mint kétszáz éve él a hagyomány, az ünnep, mikor a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban és annak közvetlen környezetében gyűlnek össze a hívek és megerősítik azt a fogadalmat, amelyet a pestisjárvány lecsengése után tettek a fehérváriak. Január 20-a Szent Sebestyén napja. Ezen a délelőttön a legkisebbek kezdték meg az ünnepi programok sorozatát. Tanárok és tanítók kíséretében érkeztek a templomhoz a Felsővárosi Általános Iskola diákjai, akik egymást kezét fogva ölelték körül az épületet.

– Felsőváros egyetlen iskolájaként fontosnak tartjuk, hogy ezt a hagyományt, ezt a búcsújárást a tanulók is megéljék. A gyerekek lelkében fontos kihangsúlyozni mindazt, hogy a templomunk tulajdonképpen mit képvisel és milyen fontos összekötő kapocs a múlt és a jelen között – fogalmazott Földi Zoltán, az iskola igazgatója. Az intézményvezető kiemelte, a templom ölelésével, mondhatni, sugalmazzák a most élő idősebb generációnak és a több száz éve fogadalmat tett elődöknek is azt, hogy ezt az ünnepet, ezt a hagyományt ők is megpróbálják megélni és tisztelni. Az iskola diákjai a nap során olyan programokon és projekteken vesznek, vettek részt az intézményben, amelyekkel visszaemlékeznek a fogadalomra és felelevenítik az ünnepet.

 

Délelőtt 10.00 órakor a Szent Sebestyén-templomban megkezdődött a fogadalmi szentmise, amelyet Spányi Antal megyés püspök celebrált. A hívek már jóval a kezdés előtt gyülekezni kezdtek a templomban, hiszen jól tudták, sokan érkeznek majd, és rövid időn belül feltöltődnek a padsorok.

Az évek során Szent Sebestyén napjához szorosan hozzákapcsolódott a fánkevés hagyománya is. Ezen a napon a legtöbb felsővárosi család asztalára kerül a finom édességből, de közösségként is megélik ezt a hagyományt is. Ennek megfelelően a szentmisét követően a templom előtti téren a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai és a Fehérvári Polgárok Egyesülete tagjai mindenkit meleg teával és fánkkal láttak vendégül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában