Egyre több módszerrel próbálkoznak a hekkerek

2023.01.27. 20:00

Korábban is visszaéltek már az E.ON nevével az adathalászok

Ahogy arról a csütörtöki napon beszámoltunk internetes csalók próbálják kicsalni az emberek személyes adatait, köztük bankszámla adatait mobiltelefonjaikból, úgy, hogy szolgáltatók nevével élnek vissza.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Mivel az ominózus sms-ben éppen egy áramszolgáltatónak adta ki magát a küldő, ezért még akkor megkerestük az E.ON-t, hogy tapasztalat-e már hasonlót, illetve náluk bevett szokás-e, hogy sms-ben szólítják fel ügyfelüket a tartozás elmaradásának rendezésére. 

Habár e-mailben korábban már próbáltak az adathalászok visszaélni az E.ON nevével, sms-re még nem volt példa, a mostani esetre is a feol munkatársai hívták fel a figyelmüket.

– Ügyfeleink figyelmét legutóbb novemberben hívtuk fel e-mailben érkező adathalász próbálkozásra, és részletes összefoglalóval segítettük őket abban, hogy felismerjék a megtévesztő üzeneteket. Valódi sms az E.ON-tól fizetési késedelem esetén a folyamat késői szakaszában érkezhet. Az sms tájékoztató jellegű és nem tartalmaz linket, csak a folyószámlán fennálló tartozás összegét, és a kérést, hogy ügyfelünk legyen kedves rendezni tartozását – részletezték.

Majd hozzátették, amennyiben nem kapnak visszajelzést, akkor ezt többlépcsős egyeztetés követi és minden elvárható lépést megtesznek, hogy ügyfeleikkel kapcsolatba kerüljünk annak érdekében, hogy az őket terhelő további behajtási folyamatok és járulékos költségek elkerülhetőek legyenek. 


Így tehát fontos, ha Ön a jövőben az előző cikkünkben említett sms-t kap, melyben link is van, arra semmiféleképpen ne kattintson rá! Az E.ON számlákat csak is a következőkben foglaltak szerint lehet befizetni. 

  • postai csekkbefizetés 
  • banki átutalással
  • online ügyfélszolgálaton keresztül bankkártyás fizetéssel
  • eon.hu weboldalon keresztüli linken – regisztráció nélkül
  • mobilapplikáción keresztül
  • díjnet oldalán kártyás fizetéssel – előzetes regisztrációt követően
  • csoportos beszedési megbízással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában