Frissen Fejérből

2023.01.10. 13:00

Két templomtorony is megújult Enyingen és Lepsényben

Karácsonyra két szomszéd település templomtornya is megújult. Az egyik kívülről, a másik belülről.

Hajdú Marianna

Az enyingi református templom toronysüvegét teljes egészében felújították

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

A Lepsényi Református Egyházközség templomának toronysüvege a 2021. december 12-i viharban komolyan megsérült. Az elvégzett statikai vizsgálat megállapította, hogy a templom toronysüvegének állapota radikálisan megromlott, a toronysüveg ácsszerkezete statikailag nem kielégítő. A szakértő szerint  nem volt más megoldás, mint a templomtorony süvegének mielőbbi elbontása vagy megerősítése.

Iván Géza református lelkész mesélt a felújításról. Mint kiderült, a gyülekezet korábbi lelkésze valamint akkori és jelenlegi gondnoka ezután pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” címmel kiírt pályázatára, amelynek keretében sikerült 15.000.000 forint értékű támogatást elnyerni. 

A lepsényi református templom toronysüvege nem lett kicserélve, de új tartószerkezetet kapott
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Az összeg – az előzetes költségbecslések alapján – még így sem fedezte volna a toronysüveg teljes cseréjét. Az lebontása mellett csak egy lényegesen kisebb templom toronysüveg megépítésére lett volna lehetőség. Nem volt más választás, mint hogy a lepsényi presbitérium a toronysüveg szerkezeti megerősítésére kérjen be árajánlatokat. 

A legkedvezőbb ajánlat és a rendelkezésükre álló összeg közötti különbség – közel 1.000.000 forint – előteremtésére közadakozást hirdettek a faluban. A megtett erőfeszítések eredményt hoztak és a templom toronysüvegének megerősítését a kivitelező 2022. december 30-ra be is fejezte.

A sikeres felújításban Varga Gábor országgyűlési képviselő, Imre Bálint mezőföldi esperes, a támogatást kezelő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mellett lepsényi vállalkozók és magánszemélyek is kivették a részüket. Adományaikkal hozzájárultak a helyi védelem alatt álló református templom toronysüvege állapotának megőrzéséhez.

Az enyingi református templom toronysüvegét teljes egészében felújították
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Az enyingi református templom toronysüvegének felújítására viszont már korábban sor került, de a torony vakolata és párkányzata az utóbbi évtizedekben annyira tönkrement, hogy már ijesztő méretű és súlyú darabokban kezdett el leválni a falakról. A felújítás költségeit ebben az esetben is a kormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán keresztül valósultak meg. 

A templom tornya és a főbejárat homlokzata is az év végére készült el, de itt a felújítás már látványosabb volt. Ma már akár Balatonbozsok, akár Dég irányából érkezünk a városba, a hófehér torony már messziről látszik. 

Bár a kormányzati támogatás itt fedezte a felújítás költségeit, a gyülekezet mégis közadakozást hirdetett a felújításra, mert a bejárat fölötti karzat padozata annyira elöregedett, hogy azt is cserélni kell. A padfelújítást a gyülekezet társadalmi munkában tervezi még az idén elvégezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában